Willem Geurts door Willem Geurts

Nog maar kort nadat het Gestelse publiek live kon kennismaken met de nieuwe voorzitter van harmonie Sint-Michaël, besloot deze zijn functie neer te leggen. Joep Schulkes berichtte recentelijk de leden van de vereniging over zijn besluit op te stappen. Schulkes ging in zijn boodschap aan de leden in op de redenen die leidden tot zijn vertrek. In een telefoongesprek met Gestel.nu betreurt hij de gang van zaken, die tot zijn vertrek leidden.

Over de precieze omstandigheden wil de ex-voorzitter niet veel naar buiten brengen. Wel dat hij zich ‘afgeserveerd voelde’. Daarbij duidt Schulkes op een incident kort vóór het concert van het Avondorkest. Aan het bedoelde concert kon de klarinettist tot zijn onvrede niet deelnemen. Details over wat er speelde houdt Schulkes voor zichzelf. “Voor mij was het voldoende reden om mijn taken neer te leggen”, aldus de man, die nauwelijks een jaar het voorzitterschap bij Sint-Michaël vervulde.

Geen signalen vooraf

Zowel voor de ex-voorzitter als voor harmoniebestuur en -leden kwam het bericht uit de lucht vallen. Zo zegt bestuurslid Piet Verhagen vooraf geen signalen te hebben bespeurd waaruit een plotseling aftreden was af te leiden. “In ieder geval kan ik zeggen, dat wij het zo nooit hebben gewild”, aldus Verhagen, “wij hadden graag gezamenlijk tot een oplossing gekomen.”

Een poging om via een gesprek tot een andere oplossing te komen, haalde niets uit. Het gesprek kwam er, Schulkes’ keuze bleef onveranderd. Schulkes bleef naar eigen zeggen, en dat van bestuurslid Verhagen, bij zijn standpunt. Hij zegde ook het lidmaatschap bij Sint-Michaël op. Na zijn drastisch besluit kreeg Joep Schulkes vanuit de vereniging enkele reacties van harmonieleden. “Ik kreeg wel adhesiebetuigingen van enkele leden”, meldt de vertrokken voorzitter.

Meer vacatures in bestuur

Het vertrek van de nog betrekkelijk ‘nieuwe’ opvolger van Joost Veltman stelt de Gestelse harmonie voor enige problemen, erkent Piet Verhagen. “Dit is een heel lastige situatie voor het bestuur van de harmonie”, zegt Verhagen, “want binnen afzienbare tijd legt ook onze secretaris zijn taken neer. Dat was bekend bij ons. Dat staat overigens helemaal los van het compleet onverwachte vertrek van Joep Schulkes.” Het vinden van bestuurders is volgens Piet Verhagen ‘geen makkelijke opgave’.