door Gestel.nu

Op dinsdag 24 januari houdt Ineke Strouken, deskundige op het gebied van tradities en volkscultuur in Nederland, voor heemkundevereniging “De Heerlijkheid Herlaar” in Sint-Michielsgestel een lezing over ‘de slechte tijd van het jaar’.

Tot ver in de negentiende eeuw werd het jaar verdeeld in twee delen: de slechte en de goede tijd. De moeilijke tijd begon op Sint Maarten, 11 november en liep tot en met Carnaval. Daarna begonnen de voorbereidingen voor de goede tijd, die begon met Pasen. In de slechte tijd was het belangrijk om zuinig te zijn met voedsel, licht en brandstof, zodat er genoeg was voor de hele winter.

De christelijke feestdagen hielpen met overleven. Op feestdagen, zoals Driekoningen, mochten mensen langs de deur gaan om te bedelen en de vastenperiode zorgde ervoor, dat niet alles meteen werd opgegeten. Daarom zijn er zoveel feestdagen in de winter. Over al die feestdagen is een religieus verhaal te vertellen, maar ook een cultureel verhaal. Waarom eten wij speculaas met Sinterklaas en zetten wij met Kerstmis een boom met ballen in huis. Waarom steken wij op oudejaarsavond vuurwerk af en nemen wij op nieuwjaarsdag een duik in het koude water? Waarom verkleden wij ons met Carnaval en sluiten wij af met haring? En wat was de zin en betekenis van de daaropvolgende vastenperiode, als voorbereiding op het Paasfeest?

Dit alles heeft een betekenis. Al deze feesten hebben, naast een religieus, ook een historisch verhaal. In deze lezing vertelt Ineke Strouken u waar al die tradities en rituelen in de winter vandaan komen.

De lezing wordt gehouden op 24 januari in de Beekvlietboerderij, Seminarielaan 3 in Sint-Michielsgestel. De aanvang is 19.30 uur. Voor leden van de heemkundevereniging is de toegang gratis, niet-leden betalen een (vrijwillige) bijdrage.