door Gestel.nu

Romeins Glas.  Reconstructie van scherf tot complete vorm.”

Museum Romeins Halder heeft vanaf zondag 5 maart 2023 een mooie kleine tentoonstelling van Romeins Glas.

De tentoonstelling wil de geïnteresseerde leek, de museumbezoeker, laten zien wat de oorspronkelijke vorm is geweest van de glasscherven die gevonden zijn in en rond Sint-Michielsgestel en Halder, welke zich in het museum bevinden. Het is voor de gemiddelde museumbezoeker vaak moeilijk om de scherven te herleiden tot complete vormen. Deze wisseltentoonstelling wil dit overbruggen door het tonen van scherven uit het depot en daarnaast een complete vorm, als replica, te tonen.

Rond het begin van de jaartelling werd glas als gebruiksglas geïntroduceerd met de komst van de Romeinen. Zo kwam er ook glaswerk terecht in Sint-Michielsgestel-Halder. Glas is een mooi en praktisch product. Het is glanzend, doorzichtig en kleurrijk; het kan door een geoefende hand in vele vormen gebracht worden. Maar het is ook breekbaar. In de loop van de eeuwen is het glaswerk, maar vaker de scherven, in de grond terecht gekomen en heeft daar ook eeuwenlang gelegen tot het werd opgegraven. In de loop van de tijd is er ook veel verdwenen want glas kan worden hergebruikt. Het weinige glas dat is overgebleven vinden we in scherven. Het is dan zaak uit te vinden tot welke vorm het fragment behoorde. En hoe het glaswerk gebruikt is geweest. Niet altijd is dit mogelijk, als de scherven te klein zijn of te weinig specifiek voor een bepaalde vorm. Maar meestal lukt het wel de oorspronkelijke vorm te achterhalen. Voor de scherven gevonden in Halder en omgeving is dit vaak mogelijk geweest en het resultaat wordt in deze tentoonstelling getoond.

Fragment ribkom, gevonden te Halder

 

Zo zal het complete exemplaar van de ribkom er hebben uitgezien

Vormen hebben vaak specifieke elementen die een vorm maken tot welke zij is. Zoals:  randen: omgeslagen, recht afgesprongen, bijgeslepen, in het vuur afgerond; rondingen in de wanden, rond, S-vormig, recht, steil of schuin; bodems: standvlakken, standringen, als ingeknepen standringen, opgelegde glasdraden, geknepen en naar boven uitgetrokken ribben; en zo voort. Er zijn veel, mogelijkheden, ook omdat er zo veel vormen zijn. Door te vergelijken met complete vormen, determinatieboeken en veel studie (herkenning) zijn de juiste vormen van glaswerk te koppelen aan de gevonden scherven.

Een bepaalde vorm kan van klein tot groot voorkomen en in verschillende kleuren.

Op één- en dezelfde vorm kunnen verschillende decoraties worden aangebracht. Soms weerspiegelt dit een mode en daarmee kan het voorwerp worden gedateerd.

Museum Romeins Halder is voor groepen op afspraak geopend. Het museum is te bezoeken op de zondagen van 12:00 uur tot 16:00 uur en op de dinsdagen van 11:00 uur tot 16:00 uur.

Adres: Haanwijk 5B 5271VG Sint-Michielsgestel

Voor meer informatie zie onze website: www.romeinshalder.nl