In de zomer van 1996 besloot het bestuur van de KBO een toneelgroep te vormen. De toen nieuwe bestuursleden Lien van Weert-Schoenmakers en Marinus Groenendaal werden verzocht het voortouw te nemen. De eerste uitvoering vond plaats tijdens de jaarvergadering van maart 1997 toen het blijspel ‘Ik wil zelf naar het bejaardenhuis’ werd opgevoerd. Vanaf die tijd werden elk jaar één of twee stukken voor het voetlicht gebracht.

Jubilaris bij KBO-toneel Marinus Groenendaal

Marinus Groenendaal maakt nog steeds deel uit van de groep. Dit jaar viert hij zijn 25-jarig jubileum. De nestor van de groep heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 89 jaar bereikt, maar is nog niet van de bühne weg te slaan.

De cast bestaat uit een aantal oude rotten zoals Marinus Groenendaal, Thea van den Bosch, Toon van den Berg, Stan van Rooij en Gerrian Olijslagers, maar ook uit de  voor ons nieuwe, maar ervaren talenten als Cees van Grinsven, Elly Dekkers, Marloes Vink-Palubski, Wilhelmien van Bennekom en Sabine Hamers. De regie is in vertrouwde handen van Ria Verhoeven.

Het verhaal:

Een oude varkensschuur die van ellende zowat in mekaar zakte en een uur in de wind stonk is eens, heel lang geleden, de bron geworden van een jarenlange voortslepende vete tussen de families Hoek en Kabeljauw. En de nazaten…. Zij twistten voort…. De Hoeken van nu beheren momenteel een modern landelijk hotelletje en de Kabeljauwen zijn boeren gebleven. Maar de haat is er niet minder om. Tenminste niet van de kant van de Kabeljauwen, die nog leven en boeren zoals er honderd jaar gelden geleefd en geboerd werd. Koken op een turffornuis en gekleed gaan in jurken en pakken uit het jaar nul! Maar o die rampzalige en tegenwoordig niets ontziende jeugd, die geen eerbied heeft voor tradities en oude geschillen. Een jonge Hoek heeft zijn zinnen gezet op een jonge Kabeljauw. De trutten van Kabeljauw tegenover de modern denkenden van Hoek. Kom daar maar eens uit….

Op zaterdag 17 december a.s. speelt de toneelgroep het blijspel ‘Hoekse en Kabeljauwse twisten’ van D.J. Eggengoor voor alle belangstellenden in de Meander. Aanvang 19.30 uur. Entree € 10,00.

Kaarten reserveren kan telefonisch via 073 55 11 981 of per mail: secr.kbo.smg@hotmail.nl

Kaarten zijn ook te koop op 9 en 12 december van 14.00 tot 19.00 uur bij ‘De Ontmoeting’, Nieuwstraat 50b, Sint-Michielsgestel.