Indrukwekkende prestatie Gestelse biljarters voor ouderen De Beemden

Drie biljarttafels, elk uur een andere tegenstander en dat dertig uur lang biljarten, een uur langer dan de vorige editie. Voor de zevende keer voltooien Robbie van de Griendt, Martie Schuurmans en Peter van Hassel hun missie, met een geweldige prestatie.

Enkele jaren terug kwam Van de Griendt op het idee om ook in Gestel een biljartmarathon te houden. De rol van Will Klitsie als grote, bekwame regelaar van de eerste edities is na Klitsie’s overlijden overgenomen door Harrie Smits.
Harrie Smits is de coördinator van het event. Hij nam alle praktische zaken op zich, zoals het in beeld brengen van alle sponsoren, het bijhouden van rapportages, de tegenstanderslijsten in orde maken. Ook hij is 30 uur wakker en aanwezig gebleven. Harrie was een belangrijke spil voor heel deze actie die, ook nu jaargang 2023, uitgroeide tot een succes.

De hoofdrolspelers: v.l.n.r. Peter van Hassel, Martie Schuurmans, Robbie van de Griendt en Harrie Smits (foto: Anna van de Griendt)

Vrijdagochtend om 11.00 uur wordt het startsein gegeven. Met elke uur een andere tegenspeler, biljarten Robbie, Martie en Peter zich naar de eindsprint. Ze hebben er zichtbaar zin in, hoewel op het einde de vermoeidheid parten begint te spelen. Ze geven niet op en stralen, hoewel met kleine oogjes, nog steeds het plezier uit.

En dan de opbrengst!! Het resultaat van 3960 euro kon de organisatie later afronden naar 4000 euro. Dit door een spontane gift aan de bar van een bezoeker. Een geweldige opbrengst en een hele gezellige, mooie afsluiting. Directeur van Zorggroep Elde & Maasduinen en Pierre Immens van de Stichting Vrienden van de Beemden namen het bedrag in ontvangst.

“Ik heb wel wat last van mijn rug nu”, zegt Robbie na de marathon. Hij is de man die de aanzet gaf tot de Gestelse biljartmarathon. Die begon hij solo, enkele jaren terug, voor 24 uur. Inmiddels is niet alleen het aantal marathonmannen uitgegroeid tot drie, het aantal van uren biljarten nam óók toe, tot 30 in 2022.
Ze biljarten voor een goed doel: Stichting Vrienden van de Beemden. Deze stichting kan met het ingezamelde geld weer nieuw spelmateriaal aanschaffen en dagjes-uit organiseren voor de bewoners van verzorgingshuis De Beemden. Dit doel ligt Robbie na aan het hart. Het is zijn manier om de oudere medemens te bedanken en in het zonnetje te zetten.
“Onze generatie heeft in feite alles wat we hebben en kunnen te danken aan de ouderen. Ja, zie het maar als een vorm van dankbaarheid aan hen, om iets terug te doen”, zo verklaart initiatiefnemer Van de Griendt de keuze voor juist dit goede doel.

“’s Ochtends als het licht wordt, dat is het moeilijkste moment”, zegt Van de Griendt, “dan is er een kleine inzinking. Maar intussen weet ik daarmee wel om te gaan. Die ben ik dan weer gauw te boven.”
Verbazingwekkend is de prestatie die de organisator van de marathon, neerlegt op het laken. Na 20 uur (!) speelt hij een serie van 20. “Zo’n grote reeks heb ik nooit eerder neergelegd in reguliere wedstrijden. Blijkbaar heb ik de concentratie ook na zoveel uren goed kunnen vasthouden”, vertelt een tevreden Robbie van de Griendt.
Zijn partner Anna van de Griendt biljart niet mee, maar ook zij is dertig uur in touw: ze staat achter de bar of zorgt voor de nodige versnaperingen. De Jumbo sponsorde de nodige lekkernijen. De Beemden zorgde voor een flinke doos met diverse soorten fruit.

Publieke belangstelling is er volop in Zaal Overberg. Op vrijdagavond is het feest met muzikale ondersteuning van DJ Stef van Gulick, het Groot Bokkendonks Orkest & De PeeGees, en een optreden van Gerry van Alebeek.
Tijdens de nachtelijke uren en in de vroege ochtend is het rustiger, maar de mannen biljarten gestaag door. Als om 18.00 uur de opbrengst bekend gemaakt wordt, kunnen ze terugkijken op een geslaagd evenement.

En Robbie? “Zo lang wij het fysiek aankunnen, blijven we doorgaan. Elk jaar een uurtje erbij, dat is onze uitdaging.”