Willem Geurts door Willem Geurts

 

Alle hindernissen voor de aanleg van padelbanen in Gemonde lijken genomen. De snelst groeiende sport vindt ook in Gemonde, bij de Gemondse Tennisvereniging (GTV) op Sportpark de Laat, een plek. Straks telt de club twee padelbanen, en blijven twee tennisbanen in plaats van de huidige drie beschikbaar.

De Gemondse tennisvereniging breidt uit met padelbanen

De initiatiefnemers voor Padel, enkele leden van de Gemondse vereniging, zagen de populariteit van de opkomende sport en zagen in padel, met de charmes van de sport, een kans voor heel het dorp. Al vrij snel sloten enkele andere partijen, zoals het Gimmes Doel en de PCI Gemonde, zich bij deze gedachte aan.

Voor Gemonde moet de komst van de padelsport dan ook een echte boost betekenen. Dat uitgangspunt hanteert de initiatiefgroep, die er een bevordering van de leefbaarheid in ziet, voor zowel jeugd als volwassenen. Een aanwinst voor de vitaliteit in het dorp, met vooral meer kansen voor sociale verbinding. Padel, een mix tussen tennis en squash is immers instapvriendelijk en voor vrijwel alle leeftijdscategorieën geschikt.

Ommekeer

Padel biedt GTV een unieke mogelijkheid de club te laten groeien. In de afgelopen jaren liep het aantal leden bij de jeugd terug van 20 (in 2020) tot 18 (in 2021), bij de senioren van 93 (in 2020) tot 85 (in 2021). Met de start van de uitbreiding van de accommodatie met twee padelbanen gaat men ervanuit de ommekeer in deze negatieve tendens gemaakt te hebben. En die start is inmiddels gemaakt, in stilte is in december al begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Nu is het wachten op Tennisbouw Nederland, een gerenommeerde Tennis- en Padelbaanbouwer, die in het voorjaar de nieuwe banen gaat aanleggen. Met het jaarlijkse Open Toernooi, startende 16 juni, volgt de feestelijke opening en ingebruikname van de padelbanen.

Aantrekkelijke, makkelijk toegankelijke sport

De enorme groei die de padelsport doormaakt in niet alleen Nederland, maar heel Europa is vrij logisch. GTV biedt met de aanleg van de banen kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen en mensen voor aangepast sporten ruimschoots de mogelijkheid tot meedoen. Daarbij richt de vereniging zich ook op een groei van de club, met nieuwe doelgroepen. Gevolg daarvan betekent ook meer levendigheid op het sportcomplex, meer gezelligheid.

Een impressie van het speelveld

Padel in het kort

Bij deze mix tussen tennis en squash spelen de spelers in een ‘kooi’, op een speelveld van 20 x 10 meter. De bal is dus telkens dichtbij. Na de onderhandse opslag moet de bal één keer stuiteren, daarna de wand raken alvorens terug te spelen. De bal mag via de ‘eigen’ wand worden teruggeslagen.

Prognose

Op basis van cijfers bij andere verenigingen binnen de gemeente St. Michielsgestel die inmiddels beschikken over padelbanen durft GTV de veronderstelling aan dat binnen drie jaar het aantal leden zal zijn toegenomen tot tussen de 30 tot 50. GTV ziet deze ontwikkeling als een reëel perspectief. Padel is hot, en dat gaat ook sportminnend Gemonde ondervinden!

voor informatie over de Gemondse tennisvereniging http://www.tvgemonde.nl/