Willem Geurts door Willem Geurts

Een kaartje krijgen doet altijd goed, zo is vaak te horen. Eef van der Heijden, geboren Gestelse, nu woonachtig in Den Dungen, is met dat gegeven ook bekend. Zij geeft er met eigen ontwerpen voor de afzender een nog persoonlijker tintje aan. Na tal van verraste reacties verkoopt zij nu fraaie producties van haar hand. En, nieuwe ontwerpen liggen in het verschiet.

Je zou het de kracht van eenvoud kunnen noemen, de kaarten die Eef tekent en laat drukken. Haast minimalistisch zijn de afbeeldingen die zij op haar Ipad tekent. En, haar kaarten met tekening én ultra korte tekst stralen een zekere boodschap uit. “Ja, zo is het ook bedoeld”, zegt Eef, “ik hoop dat de kaarten die ik maak, een glimlach op het gezicht van mensen bezorgen.”

De van origine Gestelse Eef heeft het verbinden van mensen hoog in het vaandel. Haar enigszins uit de hand gelopen hobby komt er ook rechtstreeks uit voort, vindt zij zelf. Haar uitleg, inclusief een innemende glimlach: “Als er een reden was om mensen te feliciteren, te bedanken of voor andere redenen, dan maakte ik er een ‘brievenbusfeestje’ van.” Dan plofte bij de ontvangers een envelop in de brievenbus, met als inhoud een getekende kaart, met als inhoud een getekende, zorgvuldig uitgezochte kaart met een klein bijpassend cadeautje. “Iedereen vond het mooi om zoiets verrassends, zoiets persoonlijks te krijgen, hoorde ik telkens”, aldus Eef.

Een brievenbusfeestje

Doodles

Al die lovende reacties, van familie, vrienden, collega’s vroegen om een vervolg. Eef nestelt zich dan vaker ’s avonds op de bank, oortjes in, luistert Storytel-verhalen, en gaat op haar Ipad aan het tekenen. Korte krachtige lijntjes, heel fijntjes, in allerlei figuren. Bescheiden als zij is, benadrukt Eef dat zij ‘beslist geen illustrator is, maar eerder een conceptbedenkster’. Háár concept baseert zij op zogenaamde doodles [spreek uit als: doedels].  Tekeningetjes die normaliter gedachteloos op papier verschijnen tijdens  momenten van wachten, dagdromen of verveling. Eenvoudig, zonder opsmuk en meestal als eindbestemming de prullenbak. Niet die van Eef, zij voegt er juist een element aan toe.  “Ik denk dat de kleuren die ik gebruik, de kaarten iets extra’s geven.”

‘Op maat’

Onopgemerkt bleven ze niet, die zelfontworpen kaarten. Van lieverlee kwamen ‘opdrachten’ van particulieren, van bedrijven, of als aankondiging van een geboorte of huwelijk. Verzoeken voor kaarten op maat, zou je kunnen stellen. “Zo groeide bij mij het idee om de kaarten ook te koop aan te bieden. Dat doe ik al via de webshop ‘Back to basic design’. Nu dus ook in enkele winkels.” Op de website www.backtobasicdesign.nl toont Van der Heijden een deel van haar inmiddels aanzienlijke assortiment zien.

Het pakketje Baby- geel

Link naar haar werk

De vaardigheden die zij bij haar hobby inzet hebben eveneens enig verband naar Eef’s werk. Voor Kentalis begeleidt zij in Breda TOS-leerlingen (scholieren met taalontwikkelingsachterstanden), in Tilburg doet zij dat voor Auris, voor een vergelijkbare doelgroep. “Vaak komt het voor dat je met gesproken of geschreven woorden je boodschap niet voldoende duidelijk kunt maken bij deze jonge mensen. Eenvoudige  tekeningetjes helpen vaak enorm om situaties begrijpelijk te maken. Met die doodles dus, die je vlotjes tekent.”

Eef van der Heijden (foto Maudfotografie)

Sollicitatie

De originaliteit van Eefje loonde zich al bij haar sollicitatie bij Kentalis. Met de onvermijdelijke lach op haar gezicht laat zij het bewijs zien, een zelf getekende kaart uiteraard. Diverse als doodles weergegeven fragmenten die haar persoonskenmerken voorstellen. “Dat vond men in dat gesprek wel heel bijzonder, op zo’n manier had zich nog niet eerder iemand gepresenteerd”, vertelt zij. Weer die stralende lach. Op haar werk geeft Eef workshops om ook collega’s het ‘doedelen’ als ondersteunend communicatiemiddel in te zetten.

Ook bij Driekus

“Eigenlijk hoop ik dat mensen elkaar weer meer kaarten gaan sturen. Dat is persoonlijk en direct, en het wordt vaak zó gewaardeerd”, aldus Eefje. De producten van Eefje zijn nu -ook in prijs back to basic– voor iedereen verkrijgbaar. Al enkele maanden liggen zowel de kaartjes als de brievenbusfeestjes bij Mieke Wijgergangs, de boekhandel in Berlicum. En meteen na het begin van 2023 liggen Eefje’s creatieve boodschappen ook bij Driekus, de kleine winkel in het centrum van Sint-Michielsgestel te koop.