Oprichter en directeur van Bouwbedrijf Hoogheuvel, Jacques van den Heuvel, overleed deze week in het Jeroen Bosch Ziekenhuis op 90-jarige leeftijd. Van den Heuvel bouwde zijn bedrijf, dat zich in Halder vestigde, geleidelijk aan uit tot een bouwer van formaat. Met opdrachtgevers uit de nabije omgeving, maar ook verder in de provincie en zelfs internationaal groeide het bedrijf onder zijn leiding uit tot rond zestig medewerkers. Mede die groei maakte een verhuizing van de onderneming, naar de Rotschotseweg, halverwege Sint-Michielsgestel en Den Dungen, nodig.

Als bouwer droeg Jacques, een geboren Vughtenaar, ook bij aan diverse vakopleidingen. Zo vervulde hij bestuurstaken bij de LTS in Vught en bij de Bouwopleidingen MBO Den Bosch.

Naast het ondernemen en bouwen had Jacques ook veel oog voor het sociale leven in Gestel dat hij echt als ‘zijn’ dorp beschouwde. Geruime tijd was Jacques lid van het kerkbestuur in de Michaëlparochie. Daarnaast vonden verenigingen en andere organisaties in Sint-Michielsgestel in hem en zijn vrouw Sjan (overleden in 2019) vaak een makkelijk toegankelijke én gulle dorpsgenoot die het belang van een vitaal gemeenschaps- en verenigingsleven op waarde wist te schatten. Onder meer harmonievereniging Sint-Michaël kon rekenen op financiële ondersteuning.

Halder, waar ‘zijn Sjan’ vandaan kwam, bleef een leven lang voor Jacques een belangrijke ankerplaats. Zo diende hij in de jaren tachtig en negentig jarenlang als beschermheer van de voetbalvereniging SCI. De club die haar oorsprong vond in Halder en waar Jacques zich in zijn jonge jaren ontpopte als een behendige spits in het eerste elftal. Afgelopen zomer maakte tot verrassing van velen Jacques zijn opwachting bij de reünie van SCI in Halder.

Het kon haast geen toeval meer zijn dat Jacques’ sympathie óók uitging naar carnavalsvereniging de Dors(t)vlegels, inderdaad, eveneens geworteld in Halder. Al even logisch was het gevolg dat Jacques van den Heuvel als een der eerste Zilveren Dors(t)vlegeldragers mocht zijn. Een hoge onderscheiding die wordt toegekend aan dorpsgenoten met een fraaie (carnavals)reputatie en met verdiensten voor de Bokkendonkse gemeenschap. In het voormalige Halderse café Dommelzicht kreeg Jacques op carnavalsmaandag 1991 de Zilveren Dorsvlegel opgespeld.

Na het overlijden van zijn echtgenote verhuisde Van den Heuvel van de Esscheweg naar de Senecalaan in Den Bosch. De coronatijd beleefde hij als een zware tijd, waarin hij aan zijn appartement gekluisterd was. Alleen zijn, het hoorde niet bij de mensenmens Jacques van den Heuvel.

De uitvaart vindt plaats op donderdag 22 december, om 11 uur in de Heilige Michaëlkerk.

Wie een persoonlijke herinnering aan Jacques van den Heuvel wil delen, kan terecht bij www.bijnen.nu/herdenken