Yvonne Kapteijns door Yvonne Kapteijns

In het weekend van 3, 4 en 5 februari staan Paul van Gestel, Bram van Hulten, Christiaan Roovers, Jesper Kapteijns, Miriam van Drunen, Nancy Gerrits en Yvonne Schuurmans met hun buut in de Toren van Torenproat. Yvonne neemt het stokje van debutante over van Miriam. Maar voor het zover is, hebben de tonpraters nog wat uurtjes repeteren voor de boeg.
Achter een geïmproviseerde toren in de huiskamer van Miriam leggen de tonpraters tijdens de zogenoemde bierkratsessie hun buut onderling aan elkaar voor, onder het deskundig oog van de coaches Bert Rijkers en Jan Schellekens. Deze “oude” rotten in het vak weten feilloos de vinger op de zere plek te leggen: klopt de grap, komt het over, waar zit de lach en waar niet, houding, intonatie, snelheid van lezen. Grappen worden aangescherpt, geschrapt en soms ter plekke nog bedacht.

De limiet voor een buut is 1600 woorden. Dat wordt nauwlettend in de gaten gehouden.
Paul van Gestel is Jo Vis van Vishandel AnsJoVis, een zaak met een luchtje. “Mijn buut is nu 1600 woorden,” geeft hij aan, waarop toehoorder Luke de Keijzer aanscherpt: “1623 om precies te zijn.’ Er kan dus nog gesleuteld worden. Daar weet Bram van Hulten alias de automonteur Bram Krikker wel raad mee; hij zorgt voor een verrassende innovatie waar Elon Musk nog een puntje aan kan zuigen.

Na haar debuut vorig jaar staat Miriam van Drunen met meer zelfvertrouwen achter de bierkrattoren. Haar toneelervaring bij OKtoneel komt wederom goed van pas, een ervaring die Nancy Gerrits ook zeker in de strijd gaat gooien. Als JumboJet gaat ze de lachers ongetwijfeld op haar hand krijgen.

Waar iedereen het “ouderwets” van een A4’tje leest, heeft Jesper Kapteijns niet meer dan zijn telefoon voor zich. En de hand van Bram, die hij tijdens deze bierkratsessie stevig vasthoudt als Woke Joke de klimaatklever; een aantal ongemakkelijke minuten voor Bram.
Christian Roovers zegt nog niet echt gestudeerd te hebben, maar vanachter zijn computer zet hij een volwaardige buut neer. Zijn alter ego Pensionado Toon zet hij met verve neer.
Yvonne Schuurmans staat nog wat onzeker voor haar collega’s, maar krijgt na afloop alle lof. Min of meer als zichzelf weet ze haarfijn te vertellen tegen welke problemen ze in haar werk als Yvonne Sjek, witgoedhandelaar, aanloopt. Met de aanwijzingen van de toehoorders kan haar buut alleen maar sterker worden.

personages uit vorige edities

Toch kijken ze uit naar het spelen voor een groter publiek. In een klein clubje komen de grappen minder tot zijn recht, maar de bierkratsessie dient zeker zijn doel. Hier kunnen de puntjes op de i gezet worden en de mankementen aangescherpt zodat ze klaar zijn voor het echte werk op 3,4 en 5 februari. Na deze avond hebben ze er met zijn allen er in ieder geval een goed gevoel over.

De kaartverkoop voor Torenproat 2023 start op zaterdag 21 januari in De Meander. Om 13.00 uur zullen de lootjes uitgegeven worden, waarna om 14.00 uur de loting begint.
Naast enkele prijzen is er ook een VIP-arrangement te winnen.