Typisch Rene

Een programma voor young- & oldtimers


Rene Meinders

Typisch Rene

Een programma voor young- & oldtimers


“Typisch Rene”  Nieuw radioprogramma bij Lokaal 7

 “Typisch Rene“ is het nieuwe radio muziekprogramma dat ik vanaf 8 januari 2020 elke woensdagavond van 21.00 tot 22.00 bij de lokale omroep, Lokaal 7 ga presenteren.

Herhaling op zaterdagavond om 22.00 uur.

Een oorstrelende samenstelling van muziek

Het programma wordt een mix van soul, funk, rock, pop, disco, country en heel veel oude en nieuwe blues.

Young- & oldtimers voelen zich comfortabel bij het horen van muziek uit hun jeugd of herkennen zich in een bepaalde stijl. De verschillende artiesten, stijlen en decennia worden op een oorstrelende manier afgewisseld waarbij ik de hedendaagse muziek ook niet zal overslaan maar is niet waar het programma zich in eerste instantie op richt.

Liefde voor muziek.

De liefde voor muziek is met de paplepel ingegoten. Mijn vader draaide het inmiddels legendarische album, Johnny Cash at San Quentin helemaal grijs.

Die liefde voor muziek van The man in Black, country outlaw Johnny Cash, met zijn baritonstem heb ik van hem overgenomen en gaat zelfs zover dat ik er speciaal voor naar zijn museum in Nashville TN USA ben afgereisd.

Ik heb een hele brede muzieksmaak en vind muziek van o.a. Muddy Waters, Johnny Cash, Creedence Clearwater Revival, Leonard Cohen en Queen prachtig, maar ook stijlen als Disco, Folk en Motown vind ik heerlijk om naar te luisteren.

Mijn liefde voor de Blues.

Toch heeft de Blues uit het diepe zuiden van Noord-Amerika  mijn hart echt gestolen. Wekenlang heb ik met mijn vrouw Wendy en onze vrienden langs de Mississippi Delta gedwaald. Dit is het gebied waar de Blues is ontstaan. Daar ligt zoveel muziekgeschiedenis dat is bijna niet voor te stellen. Vooraf stond er weinig op de planning maar we zijn wel met veel adviezen en tips op zak vertrokken die ik van Marc Stakenburg had gekregen. Marc Stakenburg is de “oude” radio DJ van NPO2, presentator van 40up Radio en auteur van o.a. Musictrails USA.

Voor ons was een uitnodiging voor een interview bij het radiostation van The Awesome James Poe, WABG een van de vele hoogtepunten. In dit interview wilde James Poe erachter komen waarom wij als Nederlanders speciaal voor hun geschiedenis en muziek helemaal naar het diepe zuiden waren gekomen. Het is geen geschiedenis om trots op te zijn, want de muziek is ontstaan op de katoenplantages waar velen als slavenarbeiders moesten werken. De arbeiders moeten een vreselijke tijd hebben doorgemaakt. Toch bleven ze positief door hun troost te zoeken in het maken van bluesmuziek die ze in Jukejoints ten gehore brachten. Jukejoints waren lokalen op de plantages waar muziek gemaakt, gedanst en gedronken werd. Bekende bluesmuziekkanten als B.B King, Muddy Waters, Buddy Guy en John Lee Hooker kwamen van die plantages. In de jaren 70 en 80 brachten popmuzikanten als de Rolling Stones en Eric Clapton de blues onder de aandacht van een breder publiek door zelf blues songs te schrijven, zingen en door gezamenlijk op te treden met deze blues muziekkanten. Een bijzonder voorbeeld hiervan is het optreden van Muddy Waters op 22 november 1981 in The Checkerboard Lounge in Chicago. The Rolling Stones waren aanwezig als fan maar kwamen tussen het publiek uit en stapten spontaan (!) op het podium om samen met Muddy Waters, Baby Please Don’t Go te spelen. Het werd een uniek optreden waar menig blues liefhebber vandaag de dag nog over praat.

En zoals Buddy Guy ook zingt The Blues Is Alive And Well en is wereldwijd niet meer weg te denken uit de hedendaagse muziek. The blues is muzikaal erfgoed dat goed bewaakt moet worden.

Mijn lokale bijdrage.

Een aantal jaren geleden heb ik met veel plezier de Eerste Gestelse Po(m)p Kwis bedacht, gemaakt en gepresenteerd voor Stichting De Gestelse Pomp. In deze kwis, die overigens gewoon door blijft gaan, maakte ik korte verhalen en vragen over een lied, band of artiest. Dit ga ik nu dus doen van achter de microfoon in het programma “Typisch Rene” bij Lokaal 7. Hiermee hoop ik een muzikale bijdrage te leveren aan de luisteraars van de gemeente Sint Michielsgestel en Lokaal 7.

Tips en adviezen zijn altijd welkom dus klim achter je pc en stuur een mail aan info@lokaal7.nl  t.a.v. “Typisch Rene”

Rene Meinders

Woensdag

21:00 22:00

Zaterdag

12:00 13:00