Meggie van der Heijden / Dtv Nieuws

Dat er vier zonneparken gaan komen in de gemeente Sint-Michielsgestel, was al duidelijk. Maar op welke plekken nog niet. De VVD eist duidelijkheid.

De gemeente Sint-Michielsgestel heeft als doel om in 2040 helemaal klimaatneutraal te zijn. Daarom wordt er tot 2030 volop ingezet op het opwekken van zonne-energie, door middel van vier zonneparken. Twee van de plekken waar de parken moeten komen, zijn al bekend: op de Poeldonk, bij de Meerse Plas bij Den Dungen en tussen de Hooghei en Engelenstede in Berlicum. De andere twee locaties zijn nog niet bekend.

En dat is apart, vindt fractievoorzitter Ytje van de Hulsbeek: “De overheid heeft gewoon de plicht om de bewoners te informeren. Een zonnepark, dat is niet zo maar iets. De bekendmaking van de eerste twee locaties heeft ook best wel wat reuring veroorzaakt, dus je wilt gewoon dat dat in goede banen wordt geleid.”

Motie

In oktober koos het merendeel van de gemeenteraad er voor om eerst twee locaties bekend te maken en deze vervolgens te evalueren. Het grootste deel van de oppositie was tegen deze werkwijze en stemde hier tegen. In de raadsvergadering van afgelopen donderdag diende de oppositie, bestaande uit VVD, De Gestelse Coalitie en D66, daarom nogmaals een motie in, om meer duidelijkheid te verschaffen over de andere twee locaties. Deze motie haalde het niet

Over de gekozen locaties zegt de gemeente Sint-Michielsgestel: “De locaties zijn gekozen omdat ze het beste voldeden aan de criteria die destijds in de aanbesteding werden genoemd. Andere mogelijkheden voor zon op land zijn er niet, omdat dat daarvoor geen vergunningsaanvragen zijn ingediend.”

Omgevingsdialoog

Van de Hulsbeek kan de gekozen route deels begrijpen, maar vindt transparantie net zo belangrijk: “Ik snap dat ze willen evalueren, zodat ze ‘lessons learned’ mee kunnen nemen. Maar waarom moeten mensen dan zolang wachten om te horen waar ook de andere zonnevelden gaan komen?”

Sunvest is het bedrijf dat de zonneparken plaatsen. Zij zijn inmiddels begonnen met de omgevingsdialoog, die ze naar eigen zeggen het liefst “aan de keukentafel voeren”. Ondanks deze gesprekken zijn er al meerdere omwonenden die te kennen hebben gegeven dat ze niet op een zonnepark zitten te wachten. Ze zijn ook een petitie gestart, die al meer dan honderden keren is ondertekend.