Vanessa Spaanderman/ Dtv Nieuws

Een plastic bakje voor je friet en frikandel: vanaf 1 juli moet er betaald worden voor wegwerpverpakkingen bij het afhalen en laten bezorgen van eten. De eigenaar van snackbar Het Goudhaantje is niet blij met de nieuwe regels.

Het doel van de Europese regels is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en hergebruik te stimuleren. “Wij hebben niet meer betaald voor die bakjes, dus dan vind ik het onzin om mensen extra te moeten rekenen voor die bakjes”, vertelt Hai Chiang Wang.

De overheid adviseert om 25 cent extra te rekenen voor een beker en 50 cent voor een maaltijdverpakking. Volgens Wang is dat te veel: ‘’Als ik iets zou moeten vragen, dan zal ik het misschien op een cent of vijf cent gooien. Dit om de kosten van de gasten zo laag mogelijk te houden.”

Herbruikbare bakjes

In Nederland worden er per dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggegooid. Van de Europese wetgeving moet Nederland voor 2026 het gebruik van wegwerpplastic met 40 procent terugdringen.

Daarnaast moeten ondernemingen een herbruikbaar alternatief gaan aanbieden. Een mogelijke optie is het kartonnen bakje of een bakje gemaakt van suikerriet. “De alternatieven zijn momenteel nog erg duur maar we moeten uiteindelijk toch overstappen. Zelf denk ik dat we overgaan op kartonnen bakjes”, aldus Wang.

Met bord naar snackbar

Een andere optie is om klanten een eigen bord mee te laten nemen naar de snackbar. De meningen daarover zijn verdeeld. “Klinkt niet echt als iets wat veel mensen gaan doen. Ik zelf denk ik ook niet want waar blijft het dan als je het in je fietstas stopt?”, vraagt een Heusdenaar zich af. “Het is helemaal niet verkeerd, want wij hebben dat ook al eens gedaan op de camping in Frankrijk”, laat een andere Heusdenaar weten.