DEN DUNGEN – Gaan genieten van zowel de natuur als kunst. Het kan tijdens Tree Art Festival. Het bijzondere boomkunstfestival dat van zondag 25 juni t/m zondag 16 juli gehouden wordt in bomentuin D’n Hooidonk gelegen aan de Rijndonksestraat in Den Dungen. De expositie is geopend tijdens reguliere openingstijden. Op zondag is het arboretum echter langer geopend en worden er extra activiteiten gehouden voor jong en oud. De toegang is gratis. Laat je verrassen.

Door Wendy van Lijssel

Boomkunstfestival Tree Art Festival is een initiatief van Marcel Rus (foto). De in Den Dungen wonende kunstenaar vervaardigt figuratief abstracte werken van textiel op houten panelen met acrylverf. Daarnaast verzet hij graag zijn zinnen met wandelingen in de naaste omgeving. Ofschoon hij al vaak lángs D’n Hooidonk was gekomen, duurde het even voor hij besloot om het terrein ook echt op te gaan. Hij was aangenaam verrast en dusdanig onder de indruk van de rust, de ruimte, de diversiteit van alle bomen, struiken en planten dat daar het idee ontstond om er iets te gaan doen. “Ik ben eerder nauw betrokken geweest bij Tunnelart617. Dat was een project waarbij kunstenaars en mensen uit de gemeenschap de grauwe fietstunnels bij de Gestelse rotonde een creatieve invulling hebben gegeven. Het was een succes dat naar meer smaakte. Met die ogen keek ik tijdens een wandeling bij D’n Hooidonk rond. Ik besefte dat dit prachtige arboretum lokaal en regionaal te weinig bekend is en bedacht Tree Art. Dat is ook een community art project waarbij de verbinding gemaakt wordt met kunstenaars in diverse uitingen en genres, culturele groepen en lokale en regionale mensen van allerlei leeftijden.”

In overleg met eigenaren Frens en Mia van den Biggelaar en bomentuin vrijwilliger Piet van den Boom is geruime tijd gewerkt aan de invulling van het komende boomkunstfestival. “Via, via zijn kunstenaars uitgenodigd om aan de hand van het thema Bomen Verbinden deel te nemen aan de komende expositie. Zij hebben eerst een ontwerp gemaakt en dat eerder aan ons gepresenteerd. Niet alle ontwerpen waren geschikt om het daadwerkelijk te gaan maken. Uiteindelijk is er echter wel een behoorlijke lijst met kunstenaars in allerlei disciplines uitgerold. Van keramisten, houtbewerkers, schilders, maar ook een fotograaf en iemand die van korrels objecten maakt. Het is heel divers”, vertelt Marcel enthousiast. De kunstwerken worden verspreid in bomentuin D’n Hooidonk opgesteld. Elke kunstenaar heeft één en maximaal twee werken en in een enkel geval is samen gewerkt.

Naast de expositie zijn er nog een aantal extra activiteiten. “Er komt een grote tent te staan. Hierin organiseren we met scholen workshops. Tijdens de opening op zondag 25 juni is er een speciale markt met allerlei stands die te maken hebben met kunst en natuur. Zondag 2 juli is er onder andere een workshop Geluk en zondag 9 juli gaan we mooie verhalen vertellen. We eindigen op zondag 16 juli met wederom een markt én een moderne dansvoorstelling van Life Dance”, somt Marcel op. De organisatie van een en ander is een hele kluif maar Marcel en alle andere betrokkenen hopen de verbinding te maken tussen veel mensen en aandacht te genereren voor bomentuin D’n Hooidonk. Marcel vrolijk: “Het is win, win, win.” De toegang is gratis. Voor meer informatie en alle (openings)tijden zie www.denhooidonk.nl. Kom langs en laat je verrassen.

Bron: Weekblad De Brug