Meggie van der Heijden / Dtv Nieuws

Bij SC Den Dungen vinden ze duurzaamheid belangrijk. Naast ledverlichting langs alle velden en zonnepanelen boven op het clubhuis, hoopt de club deze zomer een warmtepomp te kunnen installeren. Want: sporten moet vooral betaalbaar blijven voor de leden, vinden ze bij SC Den Dungen.

Het begon allemaal met het installeren van ledverlichting, zo’n tien jaar geleden, vertelt voorzitter Cees van Drunen: “We vonden dat we het als club in zo’n gloednieuwe accommodatie niet konden maken om nog ‘oude’ verlichting neer te zetten, terwijl er al veel betere opties beschikbaar zijn.”

Daarna volgde de installatie van de zonnepanelen op het dak. “Daar halen we zeker rendement uit”, weet bestuurssecretaris John van de Westelaken. “Na een jaar konden we al goed zien hoeveel we op de kosten bespaard hadden.”

‘Moet betaalbaar blijven’

Dat is namelijk voor de club net zo belangrijk, legt van Drunen uit: “Natuurlijk zijn alle duurzame opties beter voor het milieu. Dat vinden we dan ook belangrijk. Maar, het is voor ons ook van belang om het lidmaatschap voor onze leden zo betaalbaar mogelijk te houden. Dus toen de energieprijzen begonnen te stijgen, zijn we op zoek gegaan naar nog meer manieren om duurzaam te worden én blijven.”

Van het gas af

De club deed mee aan de prijsvraag van de Groene Club-weken vanuit de KNVB. De inzet: een warmtepomp. “En toen werden we gebeld, dat we gewonnen hadden. Toen viel ik wel even van mijn stoel”, glimlacht Gerard van der Heijden, die namens het bestuur de accommodatie beheert. “De bedoeling van de warmtepomp is dat we uiteindelijk helemaal gasloos zijn. Daarnaast wil de KNVB zo monitoren hoeveel het nou precies kost om zo energiezuinig mogelijk te zijn, zodat ze dat ook bij andere clubs kunnen gaan implementeren eventueel.”

Sportclub Den Dungen is dus een voorbeeld voor andere Nederlandse amateurclubs. Daarom staan er nog veel meer andere plannen op de rol. Van de Westelaken: “We willen nu ook samen met de Groene Club-weken gaan kijken hoe we ons afval beter kunnen scheiden, zodat we daar uiteindelijk ook kosten op kunnen besparen. Ambities genoeg, in ieder geval.”