Met zeven schoten werd Sjef Hoevenaars afgelopen zondag keizer bij het Sint Joris Gilde in Berlicum. De koningstitel is op deze dag vergeven aan Will van Casteren.

Al sinds 1615 vindt rondom het patroonfeest van Sint Joris het Koningsschieten plaats in Berlicum. Sjef Hoevenaars mag zich voortaan keizer noemen van het gilde in Berlicum. De titel keizer kan alleen vergeven worden aan een koning die hiervoor al twee keer de titel kreeg.

Het doel is om een houten vogel van zijn voetstuk af te schieten. Diegene die dit als eerste lukt mag zich voor de komende drie jaar koning noemen. Sjef Hoevenaars lukte dit in 2017 en 2020. Dit maakt dat hij dit jaar op de Keizersvogel mocht schieten. De Overheid van het gilde heeft vooraf afgesproken dat Hoevenaars binnen 25 schoten de vogel naar beneden moest krijgen. Hij deed dit met zeven schoten. Hij volgt hiermee Henk van Lith op als keizer van het gilde.

Nieuwe koning

Wel moet er dan ook een nieuwe koning benoemd worden. Hier mochten alle leden van het gilde aan mee doen. Will van Casteren kreeg bij het 134e schot de houten vogel naar beneden. Hij mag zich vanaf nu koning noemen.

Van Casteren stelt dat het een ‘bewogen dag’ te noemen is vanwege het weer. Zo begon het keizerschieten in de zon maar dat van de koning was in volle regen. Ook was burgermeester Han Looijen aanwezig op het gilde.

In 2026 zal het evenement opnieuw plaatsvinden.