Tycho van Dorsselaer / Dtv Nieuws

De nieuwe burgemeester van Sint-Michielsgestel moet meer op voormalig burgervader Jan Pommer lijken dan op de net vertrokken Han Looijen. Dat blijkt uit de profielschets die de gemeenteraad maandagavond aan de Commissaris van de Koning Ina Adema heeft overhandigd. In deze profielschets staat wat de gemeenteraad verwacht van de toekomstig burgemeester.

Kandidaat-burgemeesters kunnen vanaf nu solliciteren op het burgermeesterschap in Sint-Michielsgestel. Ina Adema heeft de vacaturetekst bekend gemaakt, dus nu begint de zoektocht naar de beste burgemeester voor Sint-Michielsgestel.

Gemeenschapsmens

De eerste zin in deze profielschets luidt: “Onze burgemeester is een gemeenschapsmens; iemand die de gemoedelijke volksaard van Brabant goed aanvoelt.” Met deze eerste zin lijkt de gemeente op zoek te zijn naar iemand zoals oud-burgemeester Jan Pommer, die van 2003 tot 2018 burgemeester was.

Toen Pommer afstapte werd er ook een profielschets gemaakt voor de nieuwe burgemeester. Toen sloegen ze duidelijk een weg in, want er werd gezocht naar een ‘boegbeeld voor de gemeente’, met een ‘verbindende rol’, maar ook een ‘formele rol’. Die burgemeester vonden ze uiteindelijk in Han Looijen.

Paste niet

Toch kreeg voormalig burgemeester Looijen het idee niet helemaal te passen bij de gemeente en stopte hij na vier jaar. Met de profielschets die nu is meegenomen door Ina Adema, lijkt de gemeente te zeggen op zoek te zijn naar een nieuwe Jan Pommer, geen Han Looijen.

Dat komt ook terug als de gemeenteraad het heeft over wat voor burgemeester zij in het gemeentehuis verwacht: “In je optreden als voorzitter van zowel raad als college sluit je goed aan bij de informele omgangsvormen.” Toch proberen ze een middenweg te vinden. “Tegelijkertijd sta je voor de kwaliteit van het besluitvormingsproces en neem je regie waar dat nodig is.”

De commissaris van de koning Ina Adema gaat nu opzoek naar de kandidaat die de gemeente zoekt. Er wordt verwacht dat voor de zomer een nieuwe burgemeester is gevonden. Erik Ronnes, waarnemend burgemeester, wilde niet zeggen of hij gaat solliciteren als burgemeester.