Noah Paesch / Dtv Nieuws

Bijenhouders vereniging Sint Ambrosius uit Middelrode wordt dit jaar 125. De imkers hebben in de afgelopen jaren verandering gezien in de manier waarop bijen worden gehouden.

“Bijen zijn in principe niet agressief. Ze zijn dat alleen als ze zich bedreigd voelen”, aldus bestuurslid Bart van der Aa. “Ik kan zonder pak en handschoenen in de kast werken.” De ingetogen vorm van agressie is te verklaren vanuit een nieuwe manier van bijenteelt. “We kweken de bijen nu raszuiver. Hierdoor worden ze minder agressief”, vertelt Antoon Cooijmans.

Cooijmans is al 42 jaar onderdeel van de vereniging. Hij heeft veel leden zien gaan, maar de laatste tijd minder zien komen. “Er komen er een paar per jaar bij, maar er vallen er ook af door ouderdom of sterfte.”

Van der Aa vertelt dat de laatste tijd de verkoop van de honing stijgt. Wanneer een bij honing produceert, is dit een compliment voor de imker. “Als je honing hebt, weet je dat de bijen goed verzorgd zijn. Ook weet je dat je in een mooi natuurgebied zit”, aldus Van der Aa.

De leden vieren het jubileum in klein gezelschap.