Tycho van Dorsselaer / Dtv Nieuws

Sebas Benes (15), leerling van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, heeft wel heel bijzondere weken achter de rug. Hij mocht van 1 tot en met 10 december meedoen met de International Junior Science Olympiad in Bangkok. De Vughtse Sebas ontving een eervolle vermelding.

Hij was een van de 308 topleerlingen uit 56 landen die met elkaar de strijd aangingen op het gebied van natuurwetenschap. Sebas had zich in juni gekwalificeerd tijdens de nationale olympiade en mocht nu dus meedoen. Het is een olympiade voor leerlingen van 15 jaar of jonger van over de hele wereld.

Sebas heeft er uiteindelijk veel meer uitgehaald dan hij van tevoren had verwacht. “In eerste instantie deed ik vooral mee aan de voorronde om te kijken hoe ver ik kon komen, en hopelijk een certificaat te krijgen. Achteraf heb ik gemerkt dat ik er nog veel meer aan heb gehad; namelijk in aanraking komen met talloze culturen en vrienden voor het leven maken.”

De International Junior Science Olympiad richt zich vooral op de bètavakgebieden biologie, natuurkunde en scheikunde. Het is ook de bedoeling om bètaleerlingen van over de hele wereld samen te brengen. Op deze manier leren ze samen hun kennis creatief in te zetten en moeilijke problemen op te lossen.