Plant- en uitdeelactie van Natuurgroep Gestel

Natuurgroep Gestel heeft de afgelopen 3 jaar met de aanplant van 8000 boompjes uit project Plan Boom bijgedragen aan vergroening van ons buitengebied en daarmee aan de biodiversiteit. Maar het is nog lang niet genoeg. We hebben ook deze zomer weer het verkoelende effect van bomen ervaren: zelf, tijdens het wandelen en fietsen. Maar we zagen ook dat beplanting onder bomen nog groen bleef terwijl onbeschutte onderbegroeiing het door hoge temperaturen erg zwaar had. Dat geldt ook voor vee … nog meer dan voorheen hebben grazende dieren schaduw nodig.

Ook dit jaar is weer Plan Boom bosplantsoen beschikbaar: groen van Brabantse kwekers waarmee houtsingels, struweelhagen of vogelbosjes worden aangelegd. De voorwaarden zijn dat er minimaal een oppervlakte van 10 bij 10 meter of een aaneengesloten lengte van 50 meter voor een heg beschikbaar is, en dat de boompjes minimaal 10 jaar mogen groeien. Zowel particuliere terreinen in het buitengebied als agrarische bestemmingen kunnen meedoen. Natuurgroep Gestel zorgt, uiteraard in samenspraak met de perceeleigenaren, voor het planten, dat begin december 2023 zal plaatsvinden.

We zijn volop bezig met nieuwe locaties, maar er kunnen nog projecten bij! Vóór 1 oktober moeten we de aanmeldingen binnen hebben – heb je zelf ruimte op je perceel of suggesties voor locaties? Stuur een mail naar Angela Heetvelt van Natuurgroep Gestel: voorzitter@natuurgroepgestel.nl.

En dan hebben we nog een extraatje: een uitdeelactie voor iedereen binnen de bebouwde kom. Heb je ruimte bij je huis, schuur, winkel, kantoor, school of sportveld? Meld je aan: afhankelijk van de plantruimte stellen we maximaal 10 stuks bosplantsoen per aanvrager beschikbaar. Maar heb je ruimte voor 1 of 2 boompjes, dan kun je ook bij ons terecht. De soortenlijst is dezelfde als van het project in het buitengebied, met onder meer kornoelje, zomerlinde, vlier, berk, es, hondsroos, kardinaalsmuts, lijsterbes, zoete kers, zwarte els, veldesdoorn. We kunnen geen specifieke soorten reserveren omdat we afhankelijk zijn van het geleverde pakket. En: op is op.

Het kan ons niet groen genoeg zijn!

Plan Boom en de Uitdeelactie zijn projecten van Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant en wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de deelnemers aan de Nationale Postcodeloterij en financiering door Trees for All.