Noah Paesch/ Dtv Nieuws

Via het initiatief PlantenNu wil de gemeente Sint-Michielsgestel de leefomgeving en de biodiversiteit versterken. Daarvoor wordt samengewerkt met Stichting Het Groene Woud. Op deze manier kunnen inwoners in het buitengebied hagen, bosplantsoen en bijvoorbeeld fruitbomen planten.

‘’Het meer aanplanten van bomen en struiken leidt heel snel tot meer biodiversiteit en landschapsverfraaiing’’, stelt Johan van Cuyck van Het Groene Woud. Hij ziet graag meer deelnemers aan het initiatief. ‘’Wij willen graag het natuurlandschap versterken met fysiek zichtbaar resultaat.’’ Volgens hem geeft PlantenNu inwoners de mogelijkheid om zonder kosten hier aan bij te dragen. De bomen en het plantplan worden namelijk gratis geleverd.

Na een aanmelding komt hoveniersbedrijf Orbis langs om te praten over welke boom waar moet komen. Jack van den Berg is erfscanner en geeft aan te werken naar de wensen van de deelnemer. Ook levert Orbis de planten en bomen op locatie. ‘’De deelnemer hoeft het eigenlijk alleen te planten en te onderhouden’’, zegt Van den Berg.

Voedselbos

Marente Lokin heeft een voedselbos aan laten leggen via het initiatief. In Cromvoirt staat haar Loonse Bos vol met verschillende groenten- en fruitsoorten. ‘’Hier staat de nashipeer. Ook heb ik een olijfwilgbes en bijvoorbeeld de schezuan peper.’’ In haar plan is ervoor gekozen om een windhaag aan de zijkant van het perceel te plaatsen. ‘’Hopelijk staan mijn fruitbomen dan in de luwte waardoor ze beter kunnen groeien.’’

Momenteel zijn er in de gemeente Sint-Michielsgestel nog geen voorbeelden van het PlantenNu project te vinden. Stichting Het Groene Woud en Orbis hopen in oktober weer volop te kunnen planten wanneer het plantseizoen weer begint.