Noah Paesch/ Dtv Nieuws

De kraamzorg krijgt door een personeelstekort minder uren per gezin. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat de thuishulp niet één maar twee gezinnen per dag bezoekt.

‘’We hadden liever meer uren per gezin willen geven, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben’’, aldus Hilde Verbruggen, directeur van Welkom Kraamzorg. In de zomervakantie zijn er meer bevallingen maar minder hulpverleners. Hierdoor wordt het lastiger om ieder gezin genoeg uren te geven. Veertig jaar geleden had een gezin nog recht op 80 uur zorg, momenteel is het minimum 24 uur.

Laura Wijtenburg heeft het als kraamverzorgende erg druk. ‘’Je hebt het gevoel dat je alle twee de gezinnen te kort doet. Je wil eigenlijk het kindje even mee naar beneden nemen zodat ouders kunnen rusten. Dat gaat niet.’’

Tekort

Het personeelstekort is deels te verklaren uit de onregelmatige diensten. ‘’Op het moment dat collega’s weggaan, zoeken ze stabiliteit en rust. Dit kan wel in de kraamzorg maar er zitten onvoorspelbare zaken bij’’, aldus Verbruggen.

Wijtenburg is het hier mee eens: ‘’Het is soms moeilijk te combineren met mijn eigen jonge kinderen. De onregelmatigheid en wachtdiensten brengen extra druk met zich mee.’’ Toch denkt zij nog niet aan stoppen: ‘’Het werk blijft heel leuk!’’