Bomvol activiteitenprogramma op Tweede Paasdag

Ga mee naar buiten op Tweede Paasdag! Op maandag 10 april vieren Brabants Landschap, IVN Den Bosch en Natuurgroep Gestel de start van het buitenseizoen met een dag vol activiteiten. Een ochtendwandeling, vaartocht, een kijkje in de tuinderij: er is van alles te beleven.  

Actief op Haanwijk
De dag op Landgoed Haanwijk begint al vroeg: om 5.30 uur staan natuurgidsen klaar om u mee te nemen voor een vroege-vogel-wandeling. Geniet van de stilte en het ontwaken van de gevederde bewoners van het landgoed.

Vanaf 10.00 uur is het informatiecentrum Buitenlokaal Haanwijk geopend en kunt u een kijkje nemen op de markt met onder meer informatie- en knutselkramen. Het is ook mogelijk om een vaartocht te maken over de Dommel en Landgoed Haanwijk vanaf het water te beleven. Vanaf 11.00 uur kunt u het bakhuisje bezoeken, paaseieren zoeken in de tuinderij of waterdiertjes scheppen in één van poelen. Om 11.00, 13.30 en 15.00 uur vertrekken wandelingen onder leiding van een gids. Het is raadzaam om hiervoor (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet mee.  

Deelname aan de activiteiten is gratis en reserveren is niet nodig.

Landgoed Haanwijk
Het landgoed dankt zijn naam aan de Romeinen, die er ooit woonden en werkten. De haan is dankzij de Romeinen in deze streek beland. ‘Wijk’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘vicus’, wat burcht betekent. Ook nu zijn er nog burchtbewoners op Haanwijk: de dassen!

Kenmerkend op het landgoed zijn de dijkjes. Sommige werden aangelegd om woningen en akkers te beschermen tegen het water, andere om de donken (hoger gelegen delen) onderling te verbinden zodat mensen zich zonder natte voeten konden verplaatsen. Weer andere dijkjes zijn restanten van de liniedijk die Frederik Hendrik in 1629 liet aanleggen bij het beleg van Den Bosch.

Vanaf 1980 heeft Haanwijk een waterbergingsfunctie, zodat het nabije Den Bosch droge voeten houdt. Het houdt ook in dat water zo lang mogelijk wordt vastgehouden, wat goed is voor de bovenstroomse natuurwaarden. De Dommel hier kun je geen beek meer noemen, maar nog nét geen rivier. Ze zit er tussen in, landschappelijk en biologisch.

Adres en parkeren: parkeren op de parkeerplaats Halderse Akkers in Sint-Michielsgestel, bij de kano-instapplaats Halder

Natuur beschermen kunnen we niet alleen
Brabants Landschap beheert ruim 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Zo zorgen we dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende plant- en diersoorten. Daarnaast zetten we ons in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl

Brabants Landschap zet zich in voor natuur ‘dichtbij’ huis. Voor meer informatie www.brabantslandschap.nl

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brabants Landschap:
Tel: 0411-622775 of via email:
Stéphanie van den Merkhof, communicatiemedewerker Brabants Landschap
svandenmerkhof@brabantslandschap.nl