Veel heeft een voorzitter van de Gestelse gemeenteraad niet nodig, maar een voorzittershamer behoort tot de belangrijke attributen. Een besluit is pas definitief genomen als de hamer heeft geklonken.

Burgemeester Han Looijen gebruikte tot nu toe een standaard hamer, waarvan eigenlijk niemand weet hoe lang die al gebruikt wordt. Eerder was hij al eens op bezoek geweest bij Jos Vorstenbosch in Berlicum, die naast zijn huis een houtwerkplaats heeft. Dus vroeg de gemeente aan de houtbewerker of hij niet een nieuwe hamer wilde maken.
Die werd vorige week donderdag voor de gemeenteraadsvergadering overhandigd. Het is een bijzonder exemplaar geworden, helemaal geschikt voor Sint-Michielsgestel. Op de hamer zelf staat het gemeentewapen, in het slaghout (waarop de voorzitter besluiten aftikt) staan de namen van alle zeven kernen van de gemeente. Aan het begin van een vergadering trekt de burgemeester ook een ‘stemnummer’, dat bepaalt welk raadslid bij een stemming de eerste is. Ook hiervoor maakte Jos een nieuw kistje. Jos en zijn vrouw Tiny boden donderdag samen de nieuwe attributen aan. Hij hoefde er overigens geen vergoeding voor.