Meggie van der Heijden/DTV Nieuws

Natuurgroep Gestel bestaat 30 jaar: ‘We hebben een prachtige gemeente’

Natuurgroep Gestel bestaat dit jaar 30 jaar. Dat wordt het hele jaar door gevierd met allerlei activiteiten in de natuur.

“Onze natuurgroep zet zich al jaren in voor het behoud van de natuur in de gemeente St.-Michielsgestel”, vertelt Angela Heetkant. “We willen vooral de mensen laten genieten van de natuur en de mensen laten beseffen dat we gewoon een prachtige gemeente hebben, met heel veel groen. Dat doen we door middel van allerlei excursies in de natuur, voor jong en oud.” Ze wijst naar het ven achter haar: “Kijk hier bijvoorbeeld: het is hier zo mooi, met al die vogels, libellen en kikkers.”

Het jubileumjaar wordt dan ook uitbundig gevierd. “We willen dit jaar met de vereniging nog meer naar buiten treden. Dat wil zeggen, we willen aan de mensen laten zien dat we er zijn. Dat doen we door elke maand een andere werkgroep in het zonnetje te zetten. In april heeft de vogelgroep bijvoorbeeld al genoten van alle mooie vogels.”

Kikkers vangen

Michel van de Langenberg is al vijfentwintig jaar lid van Natuurgroep Gestel en heeft altijd al een passie gehad voor de natuur. “Als kind stak ik hier in het ven al mijn handen in het water, om te kijken wat ik allemaal kon vangen. Of ik ging in het gras liggen, om te kijken naar alle vogels in het groen.”

Vandaag de dag is Van de Langenberg nog steeds heel actief bij vereniging en is hij betrokken bij het organiseren van de activiteiten. Hij vindt het vooral heel belangrijk om ook de jeugd enthousiast te maken voor de schoonheden die de natuur te bieden heeft: “Je zag tijdens de coronaperiode dat ook de jeugd veel meer ging wandelen. Ze konden ook niet anders; alles was dicht. Heel leuk om te zien dat zij ook zo genieten van de natuur.”

Van de Langenberg is ook nog lang niet van plan om te stoppen. “Uiteindelijk komen er mensen die het stokje over moeten nemen. Maar tot die tijd wil ik mensen blijven enthousiasmeren voor de natuur. Als het me lukt om mijn passie over te dragen, heb ik mijn doel bereikt.”