Op maandagavond 6 maart houdt Heemkundevereniging Op die Dunghen een lezing over de Zuid-Willemsvaart en het Maximakanaal. Domien van der Meijden neemt ons mee langs ‘De Knaal’ aan de hand van zijn boek ‘Twee kanalen vol verhalen’.

Domien van der Meijden ging de laatste jaren voor het Brabants Dagblad als ‘historisch verteller’ tijdens de boottochten “Willem ontmoet Maxima” met zeker 8000 bezoekers door de Zuid-Willemsvaart en het Máximakanaal. Door de coronapandemie is het ervan gekomen om de verhalen toe te vertrouwen aan het papier. Dit heeft geresulteerd in het boek ‘Twee kanalen vol verhalen’, waarin hij de lezer meeneemt op zijn vaartochten. De verhalen over De Knaal zijn écht de moeite waard.

Die lange, ‘saaie, brede sloot’ tussen Den Bosch en Maastricht is met vallen en opstaan al twee eeuwen succesvol. In de Brabantse volksmond heet de Zuid-Willemsvaart kortweg ‘De Knaal’. Economische en militaire aspecten liggen oorspronkelijk ten grondslag aan het graven van deze vaart.
In de negentiende eeuw is er in deze regio geen ander project geweest dat zoveel invloed had op de infrastructuur van een groot deel van Brabant. Voor Den Bosch zelfs de grootste stadse verandering van de negentiende eeuw. Maar na 200 jaar is het veel meer geworden dan dat. Het is inmiddels een met de hand gegraven monument, dat nog steeds grote economische waarde heeft.
Het wordt een reis kriskras door het heden en verleden, maar ook met een blik op de toekomst. De lezing begint om 19:30 uur in de Litserborg. Aan niet-leden vragen we een vrijwillige bijdrage van 2,50. Consumpties voor eigen rekening. Aanmelden niet nodig.