Op woensdag 10 mei 2023 organiseert Natuurgroep Gestel een lezing over de koekoek.

De lezing wordt verzorgd door de heer Lou Megens

De roep van de koekoek is bij iedereen wel bekend. Maar wat weten we eigenlijk verder van deze bijzondere vogel? Tijdens de lezing doet vogelkenner Lou Megens een boekje open over de koekoek. De lezing duurt ongeveer 2 x 1 uur.

Gastspreker Lou Megens gaat op deze avond in op onderwerpen als: hoe legt de koekoek haar ei? Waarom verwijdert zij eieren uit het nest van de waardvogel? Hoeveel waardvogels heeft een koekoek? Hoeveel eieren legt een koekoek? Waarom accepteert de waardvogel een koekoeksei? Filmmateriaal van een koekoek die haar eieren legt, een koekoeksjong dat eieren en jongen uit het nest werkt en voerende waardvogels zullen het leven van deze mysterieuze vogel bloot leggen.
Verder wordt een aantal moeilijke begrippen, zoals dimorfisme, onomatopee, zygodactylie, mimicry, polygamie, facultatief en obligaat parasitisme op een heldere en eenvoudige manier uitgelegd

Megens is een vogelkenner met een brede en diepgaande kennis. Naast kenner van vogels en kweker van diverse soorten is hij ook nog een boeiend verteller. Tijdens zijn lezingen neemt hij de bezoeker via zijn dia- en filmpresentatie mee de natuur in om vogels te zien en te horen, terwijl hij ondertussen allerlei wetenswaardigheden vertelt. Van jongs af aan is hij al in de weer met vogels; hij schreef er ook al een aantal boeken over. Zijn artikelen in nationale tijdschriften worden inmiddels gepubliceerd in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, UK, Servië en de USA.

De lezing vindt plaats in gemeenschapshuis Meander, Meanderplein 1, 5271GC Sint-Michielsgestel, aanvang 20:00 uur.
Aanmelden is niet nodig en ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel 0622432941 of michel.langenberg@home.