Op woensdag 8 maart 2023 organiseert Natuurgroep Gestel een lezing over de honingbij.

De lezing wordt verzorgd door de heer Rien Pijnenburg

Het complexe leven en werken van de honingbij uitgelegd in Jip & Janneke’s taal

Honingbijen zijn misschien wel de meest geavanceerde insecten op aarde.
Hun complexe sociale systeem is ongeëvenaard.

Dertig- tot vijftigduizend bijen in een bijenkast communiceren met elkaar door middel van geluiden, geuren en dansen.  Niemand is de baas, niemand organiseert, regisseert of roept een andere bij tot de orde. En tóch functioneert een bijenvolk als een perfect geoliede machine, gericht op het voortbestaan van het volk.  De vorige eeuw gaven wetenschappers een aanzet tot onderzoek naar het gedrag van bijen. Nu hebben we enige kennis van de voortplantingscyclus, de geheimen van de kwispeldans, de navigatie en het instinctieve leervermogen van de honingbij. Maar helaas zijn er voor de meest ervaren imkers nog steeds meer vragen dan antwoorden.

Rien is inmiddels vijf jaar imker, maar noemt zich nog steeds ‘aspirant’.  Hij heeft het complexe bijenverhaal “vertaald” in Jip & Janneke’s taal, en neemt je graag mee in de fascinerende wereld van de honingbij.
De lezing vindt plaats in gemeenschapshuis Meander, Meanderplein 1, 5271GC Sint-Michielsgestel, aanvang 20:00 uur.
Aanmelden is niet nodig en ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel 0622432941 of michel.langenberg@home.