Stichting Gijzelaarskamp zet deze week de deuren open op het terrein van Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Zij wil de bijzondere rol van het vroegere kleinseminarie Beekvliet in de Tweede Wereldoorlog benadrukken.

In de boerderij naast het hoofdgebouw is de expositie ‘Gegijzeld, maar niet verslagen’ te vinden. Binnen is een aantal ruimtes nagebouwd van het gebouw waar in de oorlog ook prominente Nederlanders opgesloten zaten.

Onder de gijzelaars zat ook een aantal kunstenaars, waaronder Paul Guermonprez. ‘’Hij zat hier omdat hij een functie had bij de Nederlandse Unie, een breed gedragen organisatie die gericht was tegen de invloed van de NSB’’ vertelt Frank van Lamoen. Hij is onderzoeker voor het Stedelijk Museum in Amsterdam, en hij is uitgenodigd door Stichting Gijzelaarskamp. De in Gent geboren kunstenaar had volgens Van Lamoen interesses in fotografie, reclame, film en architectuur. Guermonprez werd later vermoord door de Duitse bezetter.

De onderzoeker stelt dat het leven van de gijzelaars gewoon doorging. ‘’Het was zelfs mogelijk om boeken te huren. Guermonprez maakte hier ook dankbaar gebruik van. Het was eigenlijk een culturele instelling met het gevaar dat je doodgeschoten kon worden.’’

Een andere bekende kunstenaar was Karel van Veen. Hij maakte 88 portretten van zijn mede-gijzelaars. Een enkel schilderij is aanwezig bij de expositie en de rest is als replica aangebracht op de wand. Van Veen schilderde ook Jan de Quay, hij werd na zijn gevangenschap minister-president.

‘’Het is opmerkelijk dat er een groot aantal gijzelaars de politieke draad heeft opgepakt’’ stelt vrijwilliger Koos Loose. De Quay was niet de enige gijzelaar die het tot minister-president schopte. Wim Schermerhorn kreeg direct na de oorlog ook deze functie.

De expositie Gegijzeld maar niet verslagen is deze week gratis te bezoeken.