Tycho van Dorsselaer / Dtv Nieuws

José Foolen heeft al genoeg kanker meegemaakt om te weten dat er iets tegen gedaan moet worden. Daarom wandelt ze op zaterdag de Dam tot Damloop, een 20 km lange loop van Amsterdam naar Zaandam. Zelf heeft José darmkanker gehad, waardoor ze nu een stoma heeft.

Daarnaast heeft ze in haar omgeving veel te maken met kanker. Een van haar beste vriendinnen heeft uitgezaaide borstkanker, en ze heeft al meerdere familieleden aan kanker verloren. “Ik wil gewoon graag mijn steentje bijdragen, en als ik dat op deze manier kan doen, doe ik dat.”

Darmkanker

José kreeg in 2020 zelf de diagnose darmkanker, en werd ze in 2021 genezen verklaard. Daar waren wel drie operaties en een rectumamputatie voor nodig. José weet als geen ander waarom geld voor onderzoek zo belangrijk is. “Als ik tien jaar eerder de diagnose had gekregen, was ik er nu niet meer geweest.”

Vanwege haar rectumoperatie heeft José een stoma. Dit maakt het wandelen van lange afstanden extra lastig voor haar. “Door het lopen produceert mijn stoma extra veel, of kan het juist opstoppingen veroorzaken, in beide gevallen kan dat flink veel pijn doen. Dit is de eerste keer dat ik dit doe na mijn ziekte, dus het is best wel spannend.”

Toch is José vastberaden om de finishlijn te halen. “Ik wandel sowieso wekelijks en de laatste weken maak ik langere wandelingen van vijftien kilometer. Ik ga het gewoon doen, al doe ik het kruipend.

Pink Ribbon

José wandelt voor Pink Ribbon, een organisatie van KWF Kankerbestrijding. Ze heeft al 1.195 euro aan donaties verzameld. 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker, en daarom is onderzoek zo belangrijk volgens José. “Als iemand kanker krijgt, kan je daar als betrokkene weinig aan doen; je staat er bij en je kijkt ernaar. Met het inzamelen van donaties voor onderzoek kan je toch nog iets doen.”

José loopt samen met andere wandelaars van Pink Ribbon op zaterdag van 07:00 uur tot 17:00 uur van Amsterdam naar Zaandam. Op zondag wordt de echte Dam tot Damloop gelopen.

Als je wil doneren aan José voor onderzoek naar Borstkanker, kan dat via deze link: https://acties.pinkribbon.nl/fundraisers/josefoolen/prdtdw2023