Door Daan Daniëls. Bron: Weekblad De Brug

SINT-MICHIELSGESTEL – Het is warm deze dagen. We vinden het fijn, maar zoeken allemaal graag ook verkoeling op. Warmere periodes zijn steeds vaker gemeengoed in onze Hollandse zomers. Het heeft voordelen, maar ook zijn er nadelen. Hittestress bijvoorbeeld. Dat zijn de nadelige effecten van de stijging van de temperatuur op mens, dier en natuur. Maar ook de luchtkwaliteit veranderd, en wat te denken van extreme neerslag bij storm en onweer. Herinnert u zich de overstromingen in Valkenburg nog in de zomer van 2021?

Jelle van Os is gestart om mensen meer bewust te maken en ze ook te laten zien wat ze zelf kunnen doen. Hiervoor is nu bij het gemeentehuis in Sint-Michielsgestel een plantenpiramide geplaatst. “Ik heb een bepaalde visie en die wil in aan mensen laten zien”, vertelt Jelle als hij bij de plantenpiramide uitlegt hoe deze werkt. “Bij alles wat je doet kun je als inwoner ook zelf een bijdrage levert. De ecologische staat van de aarde is echt in gevaar.”

De plantenpiramide is een installatie van 2,5 meter hoog met aan drie zijden vaste planten die goed zijn voor de biodiversiteit en zorgen voor het zuiveren van de lucht. Aan de voorzijde zijn seizoensgebonden planten te vinden. De piramide heeft een zonnepaneel aan de bovenzijde die ervoor zorgt dat de waterpomp in het waterbassin op geplande tijden via een irrigatiesysteem zelf de planten bewaterd.

De piramide is zelf ontwikkeld door Jelle, afgestudeerd in de Milieukunde aan de HAS Hogeschool in Den Bosch met de piramide wil hij aandacht vragen voor thema’s zoals schone lucht, mentale gezondheid, biodiversiteit, hittestress en water. Bij de piramide is hij gesprekken aangegaan met inwoners over de thema’s en gaf hij tips over hoe mensen zelf hun tuin/woning kunnen vergroenen. “Dit is een product”, zegt Jelle als hij nog even de plantjes in de piramide goed zet. “Maar het gaat om de campagne. Dit is een middel om de boodschap te versterken. Ik heb echt al hele mooie gesprekken kunnen voeren met inwoners.”

Jelle ziet dat mensen inmiddels wel weten dat er echt iets gaande is met de aarde. Maar: “Echt zelf bijdragen vinden ze moeilijk. Het besef is er gelukkig wel. Enkele jaren terug, 5, 6 jaar, zat men echt nog in de ontkenningsfase. Met deze piramide probeer ik ook uit te leggen wat biodiversiteit is, waarom we nu een probleem hebben en wat mensen dus zelf kunnen doen.”

Volgens Jelle is er ook een belangrijke rol voor de overheid en gemeentes weggelegd. Met zijn bedrijf uniflower wil hij gemeentes helpen om de boodschap naar de burgers over te brengen. “Gemeentes doen al veel als het gaat om duurzaamheid, maar vaak weten de inwoners dit niet te vinden. Ik wil gemeentes helpen met de communicatie naar buiten toe. Dat ze aan inwoners duidelijker laten zien wat ze doen en dat inwoners snel zie wat ze zelf kunnen doen.”

In Sint-Michielsgestel komen nog twee van deze piramides te staan. De gemeente gaat de komende tijd via verschillende bewustwordingscampagnes aandacht vragen van de inwoners. Voor meer informatie: www.uniflower.n