JBC ’t Dupke heeft historie geschreven door de finale te bereiken van het Europees Kampioenschap Petanque voor Clubteams.

JBC ’t Dupke werd in het afgelopen seizoen, 2022-2023, Nederlands Clubkampioen en heeft daarmee het recht verworven om namens Nederland deel te nemen aan de Europese Clubkampioenschappen in Saint-Yrieix-sur-Charente in Frankrijk.
JBC ’t Dupke verdedigde de bronzen medaille die het vorig jaar wist te winnen.
Het wekt geen verbazing dat Frankrijk toen de eerste plaats behaalde en ook de zilveren medaille voor Monaco was niet echt een verrassing. JBC ’t Dupke deelde toen de bronzen medaille met Zwitserland nadat het door Monaco uit de finale was gehouden.

Nederland had de drie poulewedstrijden tegen Schotland, Estland en Polen redelijk gemakkelijk gewonnen en moest toen in de 1/8 finale tegen Zweden. Ook deze wedstrijd was JBC ’t Dupke duidelijk beter. In de 1/4 finale ging het tegen Duitsland. Deze wedstrijd werd met 20-11 gewonnen. Lijkt overtuigend maar duidelijk was dat er geen gemakkelijke tegenstanders meer zouden volgen. Het doel om de prestatie van vorig jaar te evenaren was daarmee al bereikt. Maar JBC ’t Dupke wilde nu natuurlijk méér.

In de halve finale was Zwitserland de tegenstander. De spanning was te snijden. De wedstrijd werd uiteindelijk met 16-15 gewonnen. Nederland moest de laatste triplet wedstrijd winnen en deed dat ook. Er was nog wel even een protest van de Zwitsers, maar dat protest was kansloos.

Nederland stond daarmee in de finale van het Europees Kampioenschap. De zilveren medaille was daarmee zeker gesteld.
Tegenstander in die finale was Frankrijk dat in de andere halve finale had gewonnen van een andere topfavoriet, Monaco. JBC ’t Dupke kwam al snel op achterstand. De tête-à-tête wedstrijden gingen allemaal verloren: 0-12. Frankrijk was daardoor al dichtbij de benodigde 16 punten. En die punten waren binnen na de doubletwedstrijden. De triplet wedstrijden hoefden niet meer gespeeld te worden. De eindstand: 3-18.

JBC ’t Dupke heeft een prima resultaat gehaald door de finale te bereiken en de zilveren medaille te winnen. Dat Frankrijk een maatje te groot was, is zeker geen schande. Het was genieten van het spel van de Fransen in de finale. Ze hebben prachtig petanquespel laten zien.

Het resultaat van JBC ’t Dupke uit Sint-Michielsgestel is een historisch hoogtepunt in de geschiedenis van het Nederlandse petanque. Nooit kwam een team zo ver in Europa.