Noah Paesch | Dtv Nieuws

Aan de Nieuwstraat in Sint-Michielsgestel komt een woon-zorgcomplex met plaats voor veertig dementerende ouderen. De projectontwikkelaar hoopt in het begin van 2025 het gebouw te kunnen opleveren.

‘’Dit is een hele fijne en veilige plek’’, vertelt Mark Hassink van projectontwikkelaarsbureau Vrijborg uit Vught. De vraag naar 24 uurszorg is toegenomen waardoor het noodzakelijk is te bouwen. ‘’Momenteel hebben 125 ouderen deze vorm van zorg nodig. Naar verwachting is dit in 2040 verdubbeld vanwege de vergrijzing’’, stelt Hassink. De zorg in het complex wordt particulier geregeld door Het Gastenhuis.

Tegenstanders

In de gemeenteraad waren er twijfels of de veiligheid van de bewoners wel gewaarborgd kan worden. De bewoners kunnen namelijk de drukke Nieuwstraat op lopen. Ytje van de Hulsbeek van de lokale VVD vindt het aantal bewoners te veel. ‘’Je had ook kunnen kiezen voor een kleinschaliger complex aan deze drukke weg.’’ De VVD stemde mede daarom als enige tegen het bestemmingsplan.

Het aantal inwoners strookt volgens Van de Hulsbeek niet met de huidige woonzorgvisie. ‘’Niet-reguliere zorg heeft momenteel als richtlijn twaalf personen. Ik heb daarbij dan ook de vraag gesteld waarom het er bij dit complex veertig zijn.’’ Wethouder Lianne van der Aa (CDA) reageerde daarop dat dat slechts een visie is. Van de Hulsbeek: ‘’Zo’n visie maak je niet voor niets toch?’’

Horeca

Ook werden er vragen gesteld over de omliggende horeca. De bewoners zouden overlast kunnen ervaren van Absoluut en Café-Zaal Overberg. Anna Bergman is als uitbater van Overberg niet negatief over de nieuwe buren. ‘’In het begin vonden we het wel lastig. Wij zijn namelijk wel een ander soort horeca dat zorgt voor meer rumoerigheid en overlast dan een restaurant.’’ Zij geeft aan dat er afspraken gemaakt zijn met de gemeente, welke dat zijn wil Bergman niet zeggen.