We zitten inmiddels bijna 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog, maar nog steeds is het belangrijk om stil te staan bij de verschrikkingen van toen. Al is het maar om ons ervan bewust te zijn, dat voor alle partijen slechts pijn en verdriet de gevolgen zijn. Heemkundevereniging ‘De Heerlijkheid Herlaar’ wil in de dagen, dat we dit verschrikkelijke conflict herdenken, hieraan aandacht schenken in de vorm van een lezing.
We kennen allemaal het verhaal van Anne Frank, die samen met haar ouders Otto en Edith Frank en haar oudere zusje Margot van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 ondergedoken zat in het Achterhuis aan de Prinsengracht in hartje Amsterdam. Haar dagboek, met daarin haar belevenissen in die periode, behoort tot één van de meest gelezen boeken ter wereld en Anne Frank is niet voor niets opgenomen in de Canon van Nederland. Haar dagboek is een eerbetoon aan alle slachtoffers van de Holocaust.
Anne krijgt het dagboek op haar dertiende verjaardag op 12 juni 1942, een paar weken vóór de familie Frank moet onderduiken. Nog diezelfde dag schrijft ze in haar dagboek de eerste zinnen: “Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog nooit aan niemand gekund heb en ik hoop dat je een grote steun voor me zal zijn.” Anne tekent in het dagboek haar ervaringen op in het Achterhuis, gescheiden van het voorste gedeelte van het huis door een deur, die door een boekenkast aan het zicht is onttrokken. Schrijven is voor haar een uitlaatklep, een manier om in die benauwende tijd te kunnen overleven. Twee jaar lang weet de familie Frank uit handen van de Duitsers te blijven tot ze op 4 augustus 1944, mogelijk na verraad, wordt opgepakt.
Slechts een paar mensen zijn op de hoogte van de schuilplaats van de familie Frank, die zorgen dat ze voorzien worden van eten en drinken. Naar de buitenwereld wordt beweerd, dat de familie Frank is gevlucht naar Zwitserland.
Eén van de helpsters is Miep Gies, geboren in 1909 in Wenen. Tijdens de oorlog is Miep werkzaam in het bedrijf, dat is gevestigd in het voorhuis. Met gevaar voor eigen leven weet ze ruim twee jaar lang de familie te helpen, tot op de ochtend van 4 augustus 1944, totaal onverwachts, de Grune Polizei het Achterhuis binnenvalt en de aanwezige onderduikers arresteert. Miep weet uit handen van de Duitsers te blijven en ze slaagt erin, voordat de schuilplaats door de autoriteiten wordt ontruimd, de dagboekaantekeningen van Anne uit handen van de nazi’s te houden en tot na de oorlog te bewaren. Alleen vader Otto Frank overleeft de oorlog. In juni 1947 wordt het Dagboek van Anne Frank gepubliceerd.
Op dinsdag 9 mei 2023 zal Anne Gies, onder andere werkzaam voor de Belgische VRT, de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, voor heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar een lezing verzorgen over Miep Gies en haar hulp aan de familie Frank. Anne Gies heeft Miep Gies vrij goed gekend. In haar lezing vertelt ze over deze kranige vrouw voor wie burgerzin iets vanzelfsprekends was. Anne Gies toont ook foto’s en laat Miep zelf nog eens horen in eigen interviews met haar.
De lezing wordt gegeven in de Raadszaal van de Meander, Meanderplein 1 in Sint-Michielsgestel. Voor leden van heemkundevereniging “De Heerlijkheid Herlaar” is de toegang gratis, aan niet-leden vragen wij een bijdrage van 5 euro. Aanvang: 19.30 uur.