MAASKANTJE-DEN DUNGEN – Waar iedereen op hoopte, gebeurde dit jaar. De kerstmarkt was er weer, na twee Corona-jaren. En hij werd weer in het traditionele authentieke Jacobusstraatje gehouden. Pastor van Beurden opende op 10 december om 15.30 uur de kerstmarkt. Na de opening worden twee bijzondere vrijwilligers in het zonnetje gezet. Ad Kapteijns en Jan Ondersteijn. Omdat ze zoveel jaren, zoveel uren, zoveel vrije tijd hebben opgeofferd omwille van deze dorpsgezelligheid.

“Het is zo gezellig om elkaar weer te ontmoeten na corona”, aldus Van Beurden. Oud-burgemeester Pommer vult aan: “Oude tijden herleven. Deze plek is zo gezellig. Het is fijn dat er zoveel veerkracht is dat de draad weer opgepakt wordt en de traditie voortgezet wordt.”

Over traditie gesproken: De Dungense Guld brengt een vendelgroet en het Brabants Bont gaat met brood rond. En twee bakkers in het bakhûske zetten een traditie voort met warm, vers ambachtelijk gebakken brood.
De Borduurkraam wordt bemand met moeder Johanna en dochter Saskia. Dat kan niet missen want hun namen staan op hun kerstmutsen geborduurd. Saskia lacht: “Het loopt lekker hier. Er is een gezellige sfeer.”
Jeannette heeft speciale Dungense kerstballen laten maken, onder andere met ‘de brug en de meulen’ er op. “Ik dacht; ik probeer het, kijken of er belangstelling voor is.” Die blijkt er te zijn.
De moeder en dochter van een kledingkraam genieten ook. Het is voor hen de eerste keer. “Heel leuk opgezet allemaal. De liedjes, de lichtjes, zo mooi! Het is wel erg koud, maar dat hoort erbij.” De live gezongen kerstliederen klinken niet alleen in het kerstcafé, maar over de hele markt.

Ook bezoekers Erna en Sjoerd vinden het leuk en nostalgisch dat de kerstmarkt weer terug is in het Jacobusstraatje; “Het is lekker koud en met de warme glühwein heb je het ultieme kerstgevoel.”
Oud bestuurslid Gerry van “Het oude ambacht” krijgt een warm gevoel van het vertrouwde dorps tafereeltje; “gewoon een geweldige ontmoetingsplek”, zegt hij stellig. De families Leo en Eric Sleutjes, die aan het einde van de route veel bezoekers ontvangen, doen ook mee. Leo Sleutjes laat zangeres Anouk sfeervolle kerstliedjes zingen voor een prachtig bloemendecor. Haar glitterjurk matcht precies met alle kerstdecoraties. En Eric Sleutjes heeft speciaal een kachel geïnstalleerd als sfeermaker. Bezoekers kunnen daar lekker opwarmen.

Gewoon een samenzijn in een straat die heel bijzonder is. Wat kan dat toch leuk zijn. Zo leuk dat iedereen zich weer verheugt op 9 december 2023 en sommigen afspreken met een dorpsgenoot: “Tot volgend jaar in het kerstcafé!”

Bron: De Brug