Noah Paesch en Frank Spijkers/ Dtv Nieuws

Han Looijen stopt op 1 oktober als burgemeester van de gemeente Sint-Michielsgestel. Dat deelde hij donderdagavond onverwachts mee aan het einde van de gemeenteraadsvergadering, tot verbazing van de raadsleden.

Zijn boodschap was kort en roept ook vragen op over de precieze reden van zijn vertrek na vier jaar: “Er hebben zich ontwikkelingen voorgedaan waardoor er een ander type burgemeester moet komen. Het belang van de gemeente moet altijd voorop staan. Daarom vertrek ik. Mijn gezin en ik blijven hier graag wonen. Iedereen bedankt voor deze periode. Het was en is een eer om vier jaar uw burgemeester te zijn.”

De raadsleden bleven eerst doodstil en daarna klonk er applaus. Looijen verliet vrij snel daarna de zaal. Bij de partijen was er verbazing alom. Adriaan van der Maarel (GL/PvdA): “Nee, dit zag ik totaal niet aankomen. Wij moeten ook maar eens met elkaar in beraad over hoe nu verder.”

Han Looijen (VVD) begon in juli 2019 als burgemeester in Sint-Michielsgestel. Eerder was hij raadslid en wethouder in zijn geboorteplaats Zaltbommel. In Den Bosch was hij na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 informateur en formateur.