Tycho van Dorsselaer / Dtv Nieuws

De gemeenteraad van Sint-Michielsgestel stemde donderdagavond voor het raadsvoorstel Laar en Nieuw Laar in Berlicum, maar het ging niet van harte. Alleen Dorpsgoed en PPA-raadslid René van der Burgt stemde tegen de plannen. Alle oppositiepartijen diende een motie van treurnis in, die uiteindelijk werd verworpen.

Ondanks dat het grootste deel van de raad voor de plannen stemde, waren de meeste partijen niet blij met het plan. “We moeten deze keuze maken met onze rug tegen de muur, met een mes tegen de keel”, zo stelt Ytje Van de Hulsbeek van de VVD. Volgens de oppositiepartijen zijn zij niet voldoende geïnformeerd over de mogelijke risico’s die deze plannen met zich meebrengen en ze dienden dan ook een motie van treurnis in.

Het plan is opgesteld om overlast in het buitengebied Laar en Nieuw Laar te verminderen. Hiervoor sluiten eigenaren van zes agrarische bedrijven hun deuren, waar zij woningen voor terug krijgen. Toch krijgen ook twee andere agrarische bedrijven de kans om, onder strikte voorwaarden, uit te breiden. Bij omwonenden wekt dit zorgen. Zij zijn bang dat dit juist voor overlast gaat zorgen.

Het plan kent weliswaar voordelen maar ook grote nadelen. Zo was er het risico dat de zes agrarische bedrijven die willen stoppen, dat niet kunnen als de plannen niet worden goedgekeurd door de raad. Zij kunnen vanwege regelgeving namelijk na 1 januari 2024 geen woning meer bouwen in ruil voor hun bedrijf. Daarnaast hadden de twee agrarische bedrijven ook de mogelijkheid schadeclaims in te dienen als zij niet mogen uitbreiden.

Aan de andere kant zorgen de plannen ervoor dat twee bedrijven mogen uitbreiden. Dit kunnen ze alleen doen als zij de uitstoot van geur, fijnstof en ammoniak terugbrengen met luchtwassers, maar toch blijven er zorgen bij omwonenden. Veel partijen in de gemeenteraad willen helemaal niet dat deze bedrijven uitbreiden. “We stemmen met tegenzin in met dit raadsvoorstel, het is niet meer van deze tijd om bedrijven uit te breiden op een plek waar veel mensen wonen”, zo stelt fractievoorzitter van de Groenlinks/PvdA Adriaan van der Maarel.

De provincie is tegen het raadsvoorstel, en er is dus ook een mogelijkheid dat zij bezwaar maken tegen de plannen. Volgens CDA’er Femke Klomp is dit niet een reden om tegen het voorstel te stemmen. “De provincie maakt haar eigen keuzes, wij moeten dat ook doen.”

De oppositiepartijen vinden dat zij niet voldoende zijn geïnformeerd over het feit dat de zes agrarische bedrijven niet kunnen stoppen als het raadsvoorstel nu niet wordt goedgekeurd. De partijen dienden dus een motie van treurnis in over de communicatie van het college tijdens het proces. Deze motie werd verworpen.

René van der Burgt van de PPA stemde tegen het raadsvoorstel, terwijl de rest van zijn partij voor stemde. Volgens Van der Burgt kan de uitbreiding van de twee agrarische bedrijven niet in deze tijd. “Dit gaat tegen de visie in om het leef en woonklimaat te verbeteren in het gebied.”