Wesley van Bree / Dtv Nieuws

Rick van Alebeek uit Sint-Michielsgestel en Timo Schepens uit Rosmalen hebben vroegtijdig een eind moeten maken aan hun WK-deelname in Polen. Van Alebeek, die al meedeed met een hand in het gips, brak nog voor de eerste act zijn voet.

Het ging mis tijdens het testen van de palen. Hij gleed tijdens de voorbereidingen uit en kwam met zijn voet tegen een paal. Nu zit niet alleen zijn hand in het gips, maar ook zijn voet. “Ik vind het echt balen en klote voor Timo”, reageert hij. Na de glijpartij moest de paaldanser naar het ziekenhuis in Polen, “maar gelukkig had ik een tolk bij me”.

Dubbel pech

Van Alebeek brak zijn hand al een paar weken voor het WK. Maar dat hield hem niet tegen, hij oefende wat extra en klom met zijn gipshand zo weer de paal in. De mannen zouden deelnemen in de categorie voor duo’s, die samen oefeningen moeten uitvoeren aan de paal. Ze klimmen daarbij samen in de paal en maken zelfs salto’s van elkaars rug. Na zijn ongelukje tijdens de palentest is het wel echt klaar: “Nu gaan we trainen voor het volgende WK”.

De hoop is nu gevestigd op de vier andere paaldansers uit de gemeenten Den Bosch en Sint-Michielsgestel. Bij de individuele categorieën doen Lotte van de Veerdonk en Amy Rutjes mee. Abigaïl Vis en Loes van Boxtel, de oprichtsters van paaldansstudio Donuts Polefit in Berlicum, doen net als de mannen mee op het onderdeel voor duo’s. In totaal doen er 29 Nederlanders mee, waarvan bijna de helft uit Brabant.

Tijdens het WK moeten de deelnemers ieder een routine van vier minuten tonen. Een jury bepaalt onder andere op basis van de uitvoering, originaliteit en uitstraling wie zich de wereldkampioen paaldansen mag noemen. Aan het WK doen dit jaar meer dan 500 atleten mee uit 40 landen. Het toernooi wordt gehouden van 25 tot 29 oktober 2023.