DEN DUNGEN – Afgelopen week heeft de redactie van het heemkundetijdschrift Het Griensvenneke het boek ‘Den Dungen door de lens van kapelaan Van Hooff’ gepresenteerd. Vanwege het 55-jarig bestaan van heemkundevereniging Op die Dunghen zijn de kwartaaluitgaven van september en december vervangen door dit prachtige fotoboek. De redactie bestond wederom uit Henk van Gestel, Harrie Maas, André Schoones en Jos van Thiel.

Kapelaan Van Hooff (1918-1995) had Den Dungen als standplaats tussen oktober 1956 en juli 1959. De in Genderingen (Gelderland) geboren geestelijke had fotografie als hobby. Enkele foto’s zijn al eerder in ons periodiek gepubliceerd, maar de collectie van 268 foto’s is zo bijzonder te noemen dat de redactie daar in zijn geheel een publicatie aan wilde wijden. Hetgeen dat deze foto’s speciaal maakt is dat kapelaan Van Hooff met name ook oog had voor alledaagse taferelen, zoals kinderen die aan het spelen waren. En ook heel buitengewoon; de meeste van zijn foto’s zijn in kleur. Voor die tijd was dat echt bijzonder. Kapelaan Van Hooff was daarmee een voorloper naar de moderne tijd. In beeld vastleggen van het alledaagse leven, dat boeide hem zeer. Tegelijkertijd was hij geïntrigeerd door volkeren die ergens ver weg in de wijde wereld heel primitief moesten wonen en werken. In de klas vertelde hij daar graag over.

Het boek heeft 112 pagina’s en bevat 235 foto’s, waarvan het overgrote deel in kleur. De foto’s zijn verdeeld over vijf thematische hoofdstukken, waarbij ze vooraf worden gegaan door een toelichting. De meeste heemkundeleden hebben inmiddels het boek ontvangen. Het boek is ook te koop bij de infobalie van de Litserborg en na de filmvoorstelling op 11 december, eveneens in de Litserborg.

Voor de première van de film Huisarts van toen ontmoet huisarts van nu, twee maanden geleden, was de belangstelling groter dan het aantal beschikbare plaatsen. Hierdoor en door de vele positieve reacties herhalen de heemkundigen deze film voor breed publiek. Dit gebeurt op zondagmiddag 11 december om 14:00 uur in de Litserborg. De film duurt ruim een uur en heeft een korte pauze.
In dit filmdocument interviewt dokter Eric van Rijswijk de oud-huisarts Henk van Osch over de periode 1960-1985 waarin hij in Den Dungen werkzaam was. Dit tweegesprek is door Tiny Vermeer prachtig op beeld vastgelegd.
De toegang is gratis voor leden; een vrijwillige bijdrage van € 2,00 voor niet-leden wordt op prijs gesteld. Dit kan contant of via QR-code. Voor meer informatie zie www.heemkundedendungen.nl.

Redactieleden, vlnr Harrie Maas, Jos van Thiel, André Schoones en Henk van Gestel.

bron: De Brug