In 2022 uitgekomen film die veel bezoekers trok.  Heeft u de film gezien dan is een tweede keer de moeite waard. Hebt u de film gemist dan is dit de kans om op bioscoopformaat te genieten van dit spektakel.  Als motto zou kunnen gelden : “Feel the need… The need for speed.”

Na ruim dertig jaar in de lucht heeft gevechtsvlieger Pete Mitchell (Tom Cruise), bijnaam Maverick, zo’n beetje alles op de grond verpest. Zijn liefdesleven, zijn loopbaan, en de relatie met Rooster, de zoon van Mavericks goede vriend Goose, die omkwam in de originele Top Gun uit 1986. Het zal geen verrassing zijn dat hij daar in deze film verandering in gaat aanbrengen.

In Top Gun: Maverick laat de masculiene stuiterbal Maverick zien wat hij nog allemaal in huis heeft – aan stunts, aan energie, aan levenslessen voor jongere piloten. Deze opvolger van de klassieker Top Gun (1986) is nostalgisch, gelikt, formulematig, glad, opgepompt, ongeloofwaardig, voortrazend, amusant, voorspelbaar en natuurlijk doordrenkt van machismo.

Het is jaren geleden dat Pete ‘Maverick’ Mitchell de pilotenopleiding volgde bij Top Gun. Inmiddels is hij een oude rot in het vak en is hij onverwachts teruggekeerd. Hij neemt vervolgens de rol van mentor op zich om een nieuwe generatie gevechtspiloten op te leiden. Hij wordt verleid om nog één keer zijn kunstjes te vertonen en een jonge groep piloten te helpen. En dat doet hij met overgave.

Top Gun: Maverick weet goed wat voor film het wil zijn: een door adrenaline en herkenning voortgedreven actie-epos, met – het moet gezegd – prachtige scènes in de lucht. Er is duidelijk een flink budget tegenaan gegooid en dat is te merken.

Het wonderlijke van die scenes: ze zijn zo onbeschaamd, zo grotesk dat ze ook weer vermaken. Eigenlijk geldt dat voor de hele film. Tegen het einde spreekt een personage geïntimideerd over “one last ride”, maar wie Maverick zo bezig ziet denkt: die fastest man alive wil nooit ophouden met vliegen.

Deze vertoning van Filmhuis Berlicum vindt plaats in het Beneluxtheater op donderdag 23 november om 20.00 uur.  Een kaartje kost € 9,50 en is via de site of aan de balie te koop (maandag-, dinsdag-, donderdag- of vrijdagochtend). Men kan daarvoor ook een mail sturen naar kaartverkoop@beneluxtheater.nl als men het niet via de website wil doen.  Na afloop krijgt u door het Beneluxtheater een drankje aangeboden in de foyer.