A Chiara is een recente Italiaanse film, waarin het 16-jarige meisje Chiara de hoofdrol speelt.  In het eerste deel zie je hoe haar leven zich afspeelt, thuis met haar zussen, op straat met vriendinnen, op de sportschool. Hoogtepunt van dit eerste stuk is de 18e verjaardag van haar zus Giulia wat in Zuid-Italie een uitbundig feest betekent.  Snel daarna verandert de toon van de film.  Die nacht wordt  haar vaders auto in brand gestoken.  Haar vader verdwijnt, moet volgens moeder wat dingen regelen.  Chiara wil weten wat er aan de hand is, maar krijgt hierop eigenlijk geen antwoorden, waarop ze zelf op onderzoek gaat.  Op het journaal ziet ze dat vader Claudio gezocht wordt voor betrokkenheid bij drugshandel door de maffia.  Verder onderzoek levert meer informatie en Chiara merkt dat zij -en anderen rondom haar- in een wereld leeft waarin ieder  keuzes moet maken. Voor een deel liggen die veelal vast  in het leven in Zuid-Italië. Het leven lijkt voor een meisje leuk en simpel, maar er blijkt veel meer aan de hand. Dat proces is boeiend verfilmt.

De film laat zien hoe hier van generatie op generatie het leven wordt doorgegeven. Opvallend aan de film is dat de cast grotendeels niet-professioneel is,  vader Claudio en zijn filmdochters zijn amateur en in het dagelijkse leven nauwe familieleden. Geen wonder dat het natuurlijk oogt. Chiara springt eruit als een natuurtalent. Op de festivals van Venetië en Cannes kreeg de film diverse nominaties.

De film wordt donderdag 22 december om 20 uur vertoont in het Beneluxtheater In Berlicum.   De entree bedraagt €9,50 en voor dat geld kunt u na afloop ook nog een consumptie nuttigen.  De filmzaal is ruim ingericht, u kunt koffie of een drankje bij het begin of in de pauze meenemen.  Kaarjes via de site of aan de bar van Den Durpsherd verkrijgbaar.