GEMONDE – De Dorpstafel Gemonde vertoont op 18 januari de film over de intocht van de twee koningen van de gilden Sint Antonius en Sint Sebastiaan, en Sint Joris en Sint Catharina op dinsdag 15 oktober in 1991. De intocht van dat jaar is zo bijzonder omdat beide gilden hun nieuwe koningen voorstellen aan de Gemondse bevolking.

Om de vier jaar wordt er geschoten voor een nieuwe koning. Er is maar één boom beschikbaar op het gilde terrein zodat eerst de ene gilde voor de koning schiet en twee jaar later de andere. Ronnie van den Oetelaar koning van het gilde Sint Antonius en Sint Sebastiaan overleed echter in 1991. In datzelfde jaar moest er nu geschoten worden voor een nieuwe koning van dat gilde terwijl het gilde Sint Joris en Sint Catharina na vier jaar ook toe was aan een nieuwe koning.

Op zaterdag 12 oktober 1991 begon het koning schieten van het gilde St Antonius en Sint Sebastiaan voor de nieuwe koning als opvolger van Ronnie van den Oetelaar. Die eer viel Leo van de Besselaar te beurt. Op maandag 14 oktober schoot Martien van de Loo zich naar het koningschap van zijn gilde Sint Joris en Catharina.
De dag daarna, de laatste dag van de kermis, kon de intocht plaatsvinden. Maar eerst naar de heilige mis waar beide gilden present waren en pastor Lax al sprak over een bijzondere gebeurtenis. Daarna haalden beide gilden ieder hun eigen koning op en begonnen aan de intocht in Gemonde met een stop bij elk van de vijf cafés van het dorp en bij pastoor Lax, die beide koningen feliciteerde met hun nieuwe functie in hun gilden.
In 2018 zijn de twee gilden samengegaan tot één gilde met de zeer toepasselijke naam: Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan. In 2022 is een nieuw vaandel in gebruik genomen.
De film duurt een half uur en laat ook deze keer weer veel bekende “ Gemondse”gezichten zien, die betrokken waren bij deze bijzondere gebeurtenis. De Dorpstafel is open vanaf 10.00 uur in ’t Schufke achter zaal de Schuif, Dorpstraat 30. De film begint om 11.00 uur. Voor die tijd kunt u genieten van een gratis kopje koffie of thee.

Leo van de Besselaar (l) en Martien van de Loo.