MEGGIE VAN DER HEIJDEN / Dtv Nieuws

Jongeren zijn massaal weer aan het lezen geslagen, dankzij de hashtag ‘BookTok’ op de sociale media-app TikTok. Dat merken ze ook in de boekenwinkels in de regio.

“Zo leuk om weer jonge mensen in de winkel te zien”, zegt Marieke van Esch van The Read Shop in St.-Michielsgestel. “Die hebben we een tijdje lang echt gemist.” Marieke Verhoeven van Boekhandel Adr. Heinen in Den Bosch beaamt dit: “BookTok heeft er voor gezorgd dat er weer meer jonge mensen boeken kopen en daar zijn we ongelofelijk blij mee.”

Engelstalige boeken

Via de hashtag ‘BookTok’ geven jongeren elkaar boekentips op TikTok, een sociale media-app. “Dat gebeurt wereldwijd”, legt Verhoeven uit. “Zo kunnen ze elkaar enthousiasmeren voor verschillende titels.” Omdat het de hele wereld over gaat, zijn voornamelijk Engelse titels in trek. “Ik vind dat enorm inspirerend, hoe die jongeren stapels Engelse boeken verslinden”, zegt Van Esch. “Waar volwassenen soms moeite hebben met een andere taal, lezen jongeren het ene boek na het andere.”

Vooral meiden

De genres die gelezen worden, zijn heel divers, aldus Verhoeven: “Romantiek en ‘young adult’ is wel het populairst”. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat het vooral jonge vrouwen zijn die de boeken lezen: “Er komen dan hele groepen meiden, waardoor er een soort ‘BookTok-live’ ontstaat, wat heel leuk is.” Van Esch beaamt dit: “Jongens zie ik nog niet terug in mijn winkel. Wel jammer hoor, want dat zouden we heel leuk vinden!”

Eigen BookTok

Om op de hoogte te kunnen blijven van de trends, houden de boekhandels zelf ‘BookTok’ ook goed in de gaten. “We hebben met de winkel geen eigen TikTok-account”, vertelt Verhoeven. “Maar ik gebruik zelf wel de app, zodat ik goed in de gaten kan houden welke boeken populair zijn. We worden ook vaak door klanten getipt, dus dat is ook heel handig.”

Bij The Read Shop hebben ze wel een eigen TikTok-account. Voor het beheer daarvan krijgt Van Esch hulp van Kathly van der Staak, haar weekendhulp. “Ik heb zelf ook BookTok, dus ik probeer altijd goed in de gaten te houden wat er hip is en wat de meeste ‘likes’ krijgt. Mijn tips geef ik vervolgens door aan Marieke, zodat zij de boeken eventueel in kan kopen”, vertelt Van der Staak. Van Esch heeft veel aan de tips van Van der Staak: “Die boeken die zij aandraagt, gaan als warme broodjes over de toonbank. Heel leuk om te zien!”