Tycho van Dorsselaer / Dtv Nieuws

De gemeenteraad heeft tijdens de raadsvergadering op donderdagavond de plannen voor het bouwen van 28 woningen aan de Rietstok in Gemonde goedgekeurd. Er komen 20 rijwoningen, 2 twee-onder 1 kap woningen en vrije bouwkavels.

Tijdens het raadsplein van 10 oktober spraken 6 insprekers nog hun onvrede uit over de totstandkoming van het bestemmingsplan. Volgens de insprekers zouden de woningbouwplannen de dorpscultuur aantasten, voor wateroverlast zorgen en het verkeer alleen maar gevaarlijker maken. Tijdens de raadsvergadering donderdagavond grepen verschillende raadsleden hierop terug. Ze betreuren hoe onder andere de omgevingsdialoog met de inwoners is verlopen.

Incorrect en onvoldoende

De gehele gemeenteraad stemde voor het plan, maar niet van harte. “Wij zijn natuurlijk voor de woningbouw, maar zouden eigenlijk tegen dit raadsvoorstel moeten stemmen om een signaal af te geven”, zo zegt raadslid Yvonne Matthijsse van De Gestelse Coalitie. Een groot deel van de raad vindt dat het college incorrect en onvoldoende de inwoners van Gemonde heeft betrokken bij het plan.

Vijf jaar, dertien woningen

In 2011 stond Rietstok al aangegeven als mogelijke bouwlocatie in Gemonde, het heeft dus even op zich laten wachten. Gemonde zou in de afgelopen vijf jaar dertien woningen erbij gekregen, te weinig volgens de gemeenteraad. Met dit plan krijgt Gemonde snel een hoop nieuwe woningen.