Tycho van Dorsselaer / Dtv nieuws

In een speciale uitzending van het Dtv-programma Focus kijkt aftredend burgemeester Han Looijen terug op zijn 4 jaar als burgemeester van de gemeente Sint-Michielsgestel. Op 25 mei 2023 verbaasde burgemeester Han Looijen iedereen in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel door totaal onverwacht zijn afscheid aan te kondigen. De burgemeester stopt per 1 oktober.

Het was een lange tijd onduidelijk waarom Han Looijen stopt als burgemeester. Tijdens Focus legt hij het uit: “Eind afgelopen jaar, begin dit jaar kwam ik erachter dat ik waarschijnlijk mijn ambtsperiode niet ging afmaken.” Looijen vertelt dat de heftigheid waarmee ze besluiten moesten nemen over asiel, statushouders en Oekraïners hem heeft doen twijfelen. “Ik ging me afvragen of de jas van Sint-Michielsgestel mij wel paste.”

“Jan Pommer heeft het burgemeesterschap 17 jaar op een fantastische manier vormgegeven. Daarna was de gemeente opzoek naar een ondernemende, energieke, jonge burgemeester”, vertelt Looijen. “Ik merkte dat het verschil tussen Jan Pommer en mij toch te groot was. Dat maakte het best lastig, vooral als het ging over dossiers waar we een pittige knoop over moesten doorhakken.”

Wethouder

Han Looijen was voordat hij burgemeester werd wethouder van de gemeente Zalt-Bommel. “Ik mocht wat taken van de voormalig burgemeester van Zaltbommel overnemen”, vertelt Looijen. “Toen ben ik er eigenlijk in gegroeid. Het leek me een hele mooie volgende stap.”

Hij solliciteerde voor de rol als burgemeester in de gemeente Sint-Michielsgestel. “Als je solliciteert, doe je dat niet alleen. Die beslissing maak je samen met je gezin, want je moet verhuizen naar de gemeente waar je burgemeester wordt.”

Verhuizen

Sint-Michielsgestel was volgens Looijen een mooie gemeente om naartoe te verhuizen. “Mooie natuur, maar ook gewoon een goeie plek om je kinderen groot te laten worden.” Daarnaast vindt Looijen Sint-Michielsgestel een mooie gemeente om burgemeester voor te zijn. “Ik wil als burgemeester een rol spelen in de regio. Sint-Michielsgestel is belangrijk op het gebied van de energiestrategie, duurzaamheid en de stedelijke ontwikkelingen van Den Bosch”

Corona

 

In 2019 werd Looijen burgemeester en rolde daarna gelijk in de coronapandemie. “Dat was niet fijn”, vertelt Looijen. “Je moest vrij rap maatregelen afkondigen waar je helemaal niks aan kon doen. Als je dan weinig gelegenheid hebt gehad om mensen kennis met je te laten maken, maakt dat de pandemie niet makkelijker”.

 

Liefde voor het vak

 

“Het ambt is het mooiste wat er is”, vertelt Looijen. “’s Ochtends kan je bij een vijftigjarig bruidspaar zitten om een gebakje te eten en prachtige gesprekken te voeren over Sint-Michielsgestel, en in de middag kom je op het gemeentehuis en moet je een beslissing nemen of je een pand wel of niet sluit. Dat zulke beslissingen in een persoon verenigd zit, vind ik wel het mooie van het ambt.”

Missen

Op de vraag wat Han Looijen gaat missen na zijn periode als burgemeester: “Dertigduizend inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel.” Looijen zegt het ambt geweldig te vinden, maar of hij ergens anders burgemeester wordt laat hij in het midden. “Ik heb natuurlijk geen glazen bol. Ik ben geïnteresseerd, maar dan moet het moment er naar zijn. Een gemeente moet een vraag hebben waar de persoon Han Looijen bij zou passen. Dat kan over een week zijn, maar ook over twee jaar.”