Het aantal ouderen in Sint-Michielsgestel gaat de komende jaren fors groeien. De gemeente, zorginstellingen en ouderenverenigingen komen daarom met een gezamenlijke aanpak om zich goed voor te bereiden op de toekomst.

Vorige week werd het convenant ‘Samen wonen, samen leven, samen zorgen; Gezond ouder worden in Sint-Michielsgestel’ ondertekend door zes partijen. Bint Welzijn, Woonmeij, Vivent, Zorggroep Elde Maasduinen, de lokale ouderenverenigingen en wethouder Peter Raaijmakers zetten hun handtekening. Het akkoord heeft als doel om zoveel mogelijk 75-plussers in Sint-Michielsgestel gezond te houden.

Vergrijzing

Er wordt verwacht dat het aantal ouderen in de jaren tot 2040 flink zal toenemen. Waar er in 2020 nog 2.800 inwoners in de gemeente ouder dan 75 jaar zijn, zullen dat er in 2040 naar verwachting bijna 5.000 zijn. Ook zal het aantal mensen ouder dan 65 fors oplopen.

De partijen willen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. ‘’Dat vraagt iets van ouderen zelf maar ook van hun netwerk en mantelzorgers’’, stelt wethouder Raaijmakers. ‘’Bij alle deelnemende partijen is het besef sterk aanwezig dat samenwerken cruciaal is.’’ Zo zullen de inwoners bewuster moeten worden van het verband tussen een gezonde leefstijl en gezond ouder worden.

Het blijft niet alleen bij een schriftelijke overeenkomst. Het streven is dat de partijen vaker bij elkaar komen om actief na te denken over de vergrijzing.

Auteur: Noah Paesch / Dtv/Nieuws