Frank Spijkers / Dtv Nieuws

Vanaf donderdag 15 juni is een onttrekkingsverbod van kracht en is beregenen uit oppervlaktewater niet toegestaan. Waterschap Aa en Maas stelt dit verbod in vanwege de flinke droogte.

Sinds 12 mei is er geen druppel regen meer gevallen en daardiir zijn de hoge waterstanden flink gezakt. “Het record van de langste droge periode ooit gemeten in Nederland is verbroken als je kijkt naar het meetstation in Volkel”, zegt Jos Kruit, droogtecoördinator bij waterschap Aa en Maas. “Dit is een ongekende droge periode.”

“Wij zien dat de peilen van het oppervlaktewater zo snel zakken dat het waterschap besloten heeft om een onttrekkingsverbod in te stellen vanaf 15 juni”, zegt Kruit. “Boeren mogen nog wel uit grondwater beregenen.”

Dat het droog is, is ook terug te zien in Koudenoord in Nistelrode aan de rand van natuurgebied de Maashorst. “Dit perceel was zeik- en zeiknat”, zegt Kruit terwijl hij op een maïsveld staat. “Je kon hier het land niet op. Er is hier zelfs een sleuf gegraven om het water van het perceel af te krijgen.”

Droger

Nu is het maïsveld een heel stuk minder nat. Het verstuift helemaal, er zit geen vocht meer in”, zegt Kruit terwijl hij het zand van zijn handen veegt. “Maar als ik naar die sleuf ga en ik ga iets dieper, zo’n dertig centimeter, dan is de grond nog vochtig.”

Een stukje verderop aan de Palmvenseweg in het hart van de Maashorst is het al heel wat droger. “Het lijkt hier wel de savanne”, zegt de droogtecoördinator. Volgens Kruit is het niet overal zo droog. Als voorbeeld noemt hij de polders rond Den Bosch. “Daar is ook veel water”, zegt hij.

Zorgen

Al met al maakt Kruit zich dan ook niet al te veel zorgen over de droogte. “Op 12 mei stonden de grondwaterstanden overal zeer hoog, dus we hadden een grote waterbuffer gemaakt. Daar profiteren we nu nog van, maar het moet wel een keer gaan regenen want we kunnen niet eindeloos een periode overbruggen.”