Een “lutske, een poosje of gewoon efkes wa Brabants op uw lokale radio. Het dialect dreigt te verdwijnen maar als het aan Frans van den Boogaard ligt nog lang niet. In zijn radioprogramma “een Lutske Brabants” komen de Brabantse woorden aan één stuk langs. Voor hem was Berlicum misschien wel de bakermat van het Brabants dialect. Bekend van de Brabantse Avonden en het Brabants Uur op Lokaal 7 met als kartrekkers Sjef van Schalen en Cor Swanenberg.

Na het overlijden van Sjef was Wies van Schalen er die het programma overnam en onlangs is gestopt met radio maken. Maar sinds oktober 2021 is het programma ’n Lutske Brabants te horen bij Lokaal 7. In dit programma wordt ruimschoots aandacht besteed aan zowel oude als nieuwe dialectmuziek met bijbehorende feiten en aan lokale dialectactiviteiten. Presentatie en techniek worden verzorgd door Frans van den Bogaard die al radio maakt vanaf eind december 1975. Het programma staat voor echte Brabantse gezelligheid en dit is dan ook goed te horen tijdens de uitzending.

Het programma zelf is al veel ouder, het startte begin 1995 als item in ‘Kijk Op Rosmalen’ bij de Rosmalense Omroep Stichting. In de jaren erna uit groeide het uit tot een wekelijks eigen programma van twee uur. Naast Brabantse muziek bevat de uitzending een aantal vaste columns en items. Hannes van Cisse (Hans Lakwijk), Bij Wijze Van Zak Mar Zegge, het Spelletje van Erfgoed Brabant, De Brabantse agenda, De Contente Mens Nol van Roessel en Wor ik geborre ben (Cor Swanenberg). Twee jaar lang mochten we de VARA-columns van Wim Daniëls gebruiken in onze uitzending. Hans Lakwijk heeft met “Hannes van Cisse” de plaats ingenomen van Wim Daniëls.

www.nlutskebrabants.nl is onze eigen internetsite. Goed bezocht en door vele lokale omroepen en onze eigen regionale omroep gebruikt als informatiebron. Sinds we ook ‘uitzending gemist’ hebben is het bezoekersaantal enorm gestegen. Inmiddels hebben we luisteraars en bezoekers uit de hele wereld, bijvoorbeeld Bangkok en India. Iets waar we best wel trots op zijn natuurlijk.

Nog een mogelijkheid is het aanvragen van verzoekplaatjes. Dus heeft u een favoriet nummer? Stuur een berichtje en wie weet hoort u het weekend daarna uw liedje op ’n Lutske Brabants voorbijkomen.

’n Lutske Brabants is iedere zondag van 13:00 tot 15:00 uur en op dinsdag van 12:00 tot 14:00 uur bij Lokaal 7FM te beluisteren via de ether op 107.4 FM. Via de website www.lokaal7.nl of de lokaal 7 app. De programma’s zijn altijd terug te beluisteren via onze website bij uitzending gemist.

Op de foto; Frans van den Bogaard