Op carnavalszondag 19 februari start Lokaal 7 daarom met een uitzending van “Efkus dun Birrekoal optocht-radio”. Vanaf 10.00 uur kunt U luisteren naar reportages van o.a. het bezoek van Burgemeester en Wethouder aan de optochtbouwers. Mooie creaties in aanbouw werd B&W toen al voorgeschoteld. Dat hun bezoek erg werd gewaardeerd bleek uit de reacties die de bouwers gaven.

Vanaf 11.30 uur zal er verslag worden gedaan van de doorgang van optochtwagens door paspoort in Middelrode. Elk jaar weer een spektakel van jewelste. Moeten er nog terplekke aanpassingen worden gedaan? De radiomakers interviewen ook voorafgaand aan de optocht diverse juryleden, organisatoren en kijkers. Het radioprogramma is in Middelrode bij de paspoort live te horen. Vanaf 13.11 uur wordt de start van de optocht live verslagen. Iedereen is welkom op de Driezeeg. Nieuwsgierig? Live optocht radio “Efkus Dun Birrekoal” is op carnavalszondag vanaf 10.00 uur te beluisteren bij lokaal 7 via de ether FM 107.4 of digitaal via de Lokaal 7 app of lokaal7.nl.

Cabaret op lokaal 7, thema carnaval

In dit programma probeer ik meestal cabaretnummers te draaien rond een thema. Zo zal ik op 16 februari carnaval als thema te nemen. Immers cabaret

en carnaval hebben best wat gemeen. Zo is de draak steken met iemand of

iets in beide situaties veel voorkomend. Ook de lolligheid hoort er in beide

vormen van amusement bij. En af en toe is er ook een traan. Carnaval en

cabaret zijn vaak spiegels zijn op je leven of gebeurtenissen. De tonpraoter

kan weleens  passen in het cabaret of als typetje of als stand-up comedian of

als roaster. Daarnaast bleek in het verleden menig oudejaarsavondconference

een aanleiding te zijn voor een carnavalshit. Ik noem maar Lijmen Jan en Jelle sal

wel sien van Wim Kan , of Wat een spreker is die man van Seth Gaaikema.

Naast deze bron waren er de echte leutcabaretteksten van Drs P met Adele

Bloemendaal als uitvoerende . Op een dvd van Toon Hermans zag ik de opname uit Den Dungen van Helene met die mooie bene. Zou dit nummer nu nog kunnen?Ook zijn er de oorspronkelijke beschouwende carnavalschlagers die we uit onze dorpen en Oeteldonk kennen. Deze nummers hebben meer inhoud en emotie  dan enkel de denderdreun,alhoewel na een avond meezingen kun je je afvragen waar blijft de inhoud. En wordt het lekker dansen met jou. En zing je ik ben zo blij dat mijn neus van voren zit en niet op zij of kijk je naar je tien vieze vuile vingertjes. En met “tranen in mijn ogen”, want mijn carnavalsverleden wil ik niet vergeten, “ooit” gezongen op de parade.

Van dit alles draai ik op 16 februari het een en ander. Waarbij ChatGPT mij

op het volgende spoor zet.” In samenvatting, cabaret en carnaval zijn beide vormen van entertainment met een rijke geschiedenis en culturele betekenis. Ze verschillen in locatie, tijd en inhoud, maar zijn beide gericht op het vermaken van het publiek. Beide zijn ook geassocieerd met excessen, seksualiteit en subversie, maar kunnen ook worden gebruikt als een middel voor politieke en sociale commentaar”.

In Verband met uitzending van carnaval is Cabaret op zondagmorgen  te beluisteren van 10.00 tot 11.00 uur i.p.v. 12.00 tot 13.00 uur