DOOR WILLEM GEURTS

Of het nou in zijn dorp was, of op zijn werk in de penitentiaire inrichting in Vught, overal en altijd had Paul de Keijzer oog voor kwetsbare mensen in zijn omgeving. Op 14 december overleed Paul na een ziekbed, op 67-jarige leeftijd. Een man die niet alleen door zijn imposante postuur indruk maakte, zo hoort Gestel.nu van Paul’s echtgenote Ria en de dochters Sanne en Nena.

“Wat hij voor veel anderen was, dat was hij helemaal voor ons”, zegt Ria, “hij stond vóór, naast en achter ons.” In ‘zijn’ Gestel, het dorp waar Paul de Keijzer is geboren en getogen, werd De Keijzer een opvallende verschijning. Diens activiteiten in het culturele leven en loopbaan droegen daar volop aan bij.

“Er is altijd iemand die eruit springt, door zijn voorkomen, sociale betrokkenheid, inzet of welke karakteristieke eigenschap dan ook. Op Paul zijn al deze omschrijvingen van toepassing”, zo meldt de website Bokkendonk.nl.

Paul de Keijzer met zijn Ria, Prins en Prinses in 2014

De Keijzer begon zijn werkende leven als kok bij De Beemden, ruilde diens werkplek in de keuken in voor die bij De Zwaantjes. Zijn gezin, met Ria en de kinderen Sanne, Luke en Nena zorgde voor een rigoureuze ommekeer. “Wij wilden een regelmatiger leven, tijd voor de kinderen, niet meer zo veel afwezig zijn van huis”, haalt Ria herinneringen op. Paul koos voor de weinig alledaagse overstap naar de penitentiaire inrichting Nieuw Vosseveld, in Vught.

Daar maakte hij 33 jaar vol, als bewaker van gedetineerden, daarna als kok, vervolgens visiteerde hij binnenkomende gedetineerden om tenslotte zijn loopbaan af te sluiten op de afdeling met gevangenen met gedragsproblemen.

In Gestel debuteerde De Keijzer als Pauwke de Postbooi in de eerste editie van de later tot enorm populair uitgegroeide Torenproat. Vele malen stond hij nadien ‘in de Torre’. Winnen deed hij er niet, meer dan aanwezig was hij er zeker wel. Zoon Luke en dochter Nena traden de voetsporen van hun vader, zij zagen dat hun pa achter de coulissen voor humoristische capriolen zorgde. “Waar hij ook kwam, ons pap had altijd wel een gekke uitspatting paraat”, verhaalt Nena met een glimlach. Paul zat vol fantasie en liet er zijn omgeving van meegenieten. Ook in de tijd dat Paul als Prins Pauwke d’n Urste ‘regeerde’ over Bokkendonk. Een man bij wie de lach steevast op de loer lag.

Als Pauwke de Postbooi bij de Torenproat

Ook thuis, met Ria, kinderen en kleinkinderen. Paul de Keijzer stond vóór, naast en áchter zijn familie. “Dat wij als gezin zo hecht zijn, danken we aan hem”, zegt Ria zacht. Een citaat van de Bokkendonk-site toont aan dat Paul de Keijzer’s overlijden vergelijkbare reacties oproept: “Wij gaan in Paul een vriend, een toonbeeld en een levensgenieter missen. De ongekende grote liefde voor zijn gezin, de warmte en gedachten aan zijn unieke karakter blijven ons bij.”