DOOR WILLEM GEURTS

Syrië, een ver verscheurd land, net als Turkije getroffen door een verwoestende aardbeving, kan actief medeleven tegemoet zien vanuit Sint-Michielsgestel. Lunchroom Toren 4, met Jan Olijslagers en medewerker Joseph Sayegh zetten in de week na de vreselijke ramp een inzamelingsactie op touw. Een lokaal initiatief dat aangemeld is bij de landelijke actie, Giro 555.

Joseph Sayegh (rechts) en Jan Olijslagers zetten de Gestelse inzamelingsactie voor Syrische slachtoffers in gang

Joseph Sayegh, die al zes jaar in Gestel woont, heeft het er zichtbaar moeilijk mee als het gesprek over zijn moederland gaat. “Het is ongelooflijk wat er gebeurd is”, vertelt Joseph, “honderdduizenden  mensen  zijn echt alles kwijt. Familieleden, hun huis, alles.” Sayegh, die zowel de Syrische als Nederlandse nationaliteit heeft, haalt zijn informatie vooral van Facebook en uit beelden van de Syrische televisie, die hij thuis in Gestel nauwlettend volgt. “Ik vond dat ik iets moest doen”, aldus Joseph. Een half woord aan overleg tussen Jan Olijslagers en Joseph bleek voldoende. Via Toren 4 komt Gestel in actie.

Solidariteit

“Het is voor ons niet mogelijk om een kleinschalig project rechtstreeks te steunen”, legt Joseph uit. Een opmerking die deels voortkomt ui de moeilijke toegankelijkheid van het getroffen gebied. Het zijn regio’s waar de landelijke Syrische overheid nauwelijks controle over heeft. De catastrofe trof weliswaar Joseph’s ‘eigen’ Damascus in geringer mate , maar streken in het noorden van het land. “Op maandag hoorde ik via Facebook eerst dat mijn familie in Damascus de huizen moesten verlaten. De beving daar was 3,5 geloof ik.” Uit solidariteit met Joseph’s landgenoten aarzelden hijzelf en zijn werkgever niet om in beweging te komen. Met resultaat, blijkt al na nauwelijks twee dagen. Dan is er al rond veertienhonderd euro opgehaald.

“Ik ben trots op Nederland. Mensen willen massaal helpen. Die medemenselijkheid vind ik geweldig. Hoe noem je dat in het Nederlands?” Als inmiddels haast voltaalbezitter (Nederlands) komt hij zelf op het begrip: “Barmhartig.” De 31-jarige Syriër vond na zijn vlucht uit zijn moederland uiteindelijk zijn tweede thuis in Sint-Michielsgestel. “Een dorp waar ik het geweldig naar mijn zin heb”, zo vertelt hij, “dankzij de mensen hier. Zij zijn zo betrokken.” Veel Gestelaren kennen Joseph dan ook van zijn vriendelijke glimlach of praatje bij het serveren van de lunch of kopje thee/koffie.

De actie

Bezoekers van Toren 4 kunnen zowel contant doneren als via een QR-code. Om het geld op de juiste plek te laten bezorgen meldden de organisatoren de actie aan bij Giro 555. Jan Olijslagers voorziet milde gevers aan de actie van een gratis drankje. “Ik ben trots op Nederland, trots op de mensen in Gestel”, zegt Joseph Sayegh, bij de gebleken en verwachte betrokkenheid met zijn moederland.